PNRR, supradimensionat din punct de vedere financiar
Victor Negrescu susține că PNRR este cu aproximativ 12 miliarde de euro mai mare faţă de suma care ar trebui să fie prevăzută în respectivul plan. Declarația acestuia a fost făcută într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD.
„Această formă a Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu corespunde cerinţelor europene şi această formă aprobată de către Executivul României nu va fi în niciun caz forma finală a planului.
Nu vorbim neapărat de o respingere, vorbim de necesitatea de a schimba acest plan, pentru că se merge în faţa Executivului european cu un plan supradimensionat din punct de vedere financiar. Practic, planul acesta, aşa cum a fost el prezentat, este cu aproximativ 12 miliarde de euro mai mare faţă de suma care ar trebui să fie prevăzută în respectivul plan.
Guvernanţii ne-au spus că şi alte state europene s-au dus cu planuri mai mari, dar s-au dus cu planuri mai mari pentru că au promis că vor cofinanţa planul respectiv din resurse bugetare proprii sau alte resurse bugetare care vin din surse externe. În contextul acesta, Guvernul ne minte. Se duce acolo cu o serie de alocări care, de fapt, nu vor fi realizate. Se duce cu obiective şi ţinte care nu pot fi implementate”, a declarat Negrescu.
Obiectivele PNRR ar trebui să fie implementate până la finalul lunii august 2026
De asemenea, acesta a adăugat că obiectivele PNRR ar trebui să fie implementate până la finalul lunii august 2026, însă ele nu pot fi realizate în acest termen.
„PNRR nu prezintă idei clare, ce îşi propun prin fiecare proiect, care este rata abandonului şcolar la finalul implementării proiectului privind combaterea abandonului şcolar, care este obiectivul în ceea ce înseamnă nivelul de competenţe digitale la nivelul populaţiei după implementarea proiectului respectiv, care este ţinta în ceea ce înseamnă calitatea aerului la finalul implementării respectivului proiect şi, mai mult decât atât, nu se oferă ţinte de parcurs.
De fapt, respectivul document prezintă un evantai de idei, nu avem o viziune, prezintă o iluzie, o poveste de adormit copiii, pentru că toate aceste măsuri prezentate nu sunt integrate. De exemplu, pe zona de Educaţiei (…) nu există nicio finanţare pe tot ce înseamnă partea de infrastructură medicală, mă refer la finanţare pentru cabinetele şcolare. (…) Nu au prevăzut un proiect în acest sens. Spun că vor să sprijine digitalizarea, dar au uitat să finanţeze platforma care va asigura accesul la educaţie online şi vedem cât ne costă acest lucru în prezent”, a conchis europarlamentarul.