PNRR-ul modificat al României va fi evaluat de către Comisia Europeană. Într-un comunicat recent, instituția europeană arată că apar două reforme noi.
PNRR-ul modificat, evaluat de Comisia Europeană
PNRR-ul modificat, evaluat de Comisia Europeană! Comisia Europeană va efectua o evaluare pentru a stabili dacă PNRR-ul revizuit al României se aliniază la toate criteriile de evaluare descrise în regulament.
„Comisia va evalua acum dacă planul modificat îndeplinește în continuare toate criteriile de evaluare prevăzute în Regulamentul privind MRR”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Comisia mai spune că dacă evaluarea este pozitivă, atunci va propune modificarea deciziei de punere în aplicare a Consiliului.
Se va ține seamă de modificările aduse planului României.
În comunicat se mai arată că statele membre vor avea apoi la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei.
Cerere de modificare a PNRR
Vineri, România a înaintat Comisiei o cerere de modificare a PNRR. Țara noastră își propune să includă un capitol dedicat planului REPowerEU.
„Capitolul privind REPowerEU propus de România acoperă două noi reforme și șase noi investiții, precum și o măsură consolidată care figura deja în plan. Reformele și investițiile din acest capitol sunt legate de sporirea producției de energie verde, de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și de consolidarea competențelor forței de muncă din domeniul producției de energie verde”, arată CE.
România propune eliminarea unor investiții
Modificarea planului propusă de România presupune:
- eliminarea a patru investiții incluse inițial
- modificarea a aproximativ 70 de măsuri
România spune că este necesar să se ia în considerare factori precum:
- inflația ridicată din 2022
- întreruperile lanțului de aprovizionare
În plus, alocarea maximă de granturi în cadrul mecanismului de redresare și reziliență (RRM) a fost revizuită în scădere de la 14,2 miliarde EUR la 12,1 miliarde EUR.
Această ajustare este rezultatul actualizării din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor din cadrul RRM, care reflectă performanța economică mai puternică a României în 2020 și 2021 în comparație cu proiecțiile inițiale.
România a cerut transferarea cotei din rezerva de ajustare
Comisia Europeană a mai precizat că țara noastră a cerut transferarea cotei din rezerva de ajustare la Brexit.
Rezerva este de 43,2 milioane de euro, mai arată Comisia Europeană în comunicat.
În comunicat se mai arată că România beneficiază de granturi de 12,1 miliarde euro (MRR) și de 1,4 miliarde euro (REPowerEU).
Comisia Europeană mai spune că aceste fonduri aduc o valoare de peste 28 de miliarde de euro planului modificat al României.
„Împreună cu granturile acordate României prin MRR și REPowerEU (12,1 miliarde EUR, respectiv 1,4 miliarde EUR) și cu împrumuturile MRR deja angajate în temeiul planului inițial (14,9 miliarde EUR), aceste fonduri aduc valoarea planului modificat prezentat la aproape 28,5 miliarde EUR”, se mai arată în comunicat.