Succes pentru Slovacia: Comisia Europeană a aprobat, luni, PNRR-ul propus de această ţară.
Planurile Slovaciei, în linie cu obiectivul atingerii neutralităţii climatice a UE până în anul 2050
Planul naţional de redresare şi rezilienţă propus de Guvernul de la Bratislava cuprinde granturi în sumă totală de 6,3 miliarde de euro. Aproape jumătate din aceşti bani, respectiv 43%, sunt destinaţi programelor de combatere a schimbărilor climatice, scriu agenţiile EFE şi DPA.
Slovacia îşi propune investiţii masive în modernizarea reţelei de transport feroviar, realizarea de piste pentru biciclete şi a unei infrastructuri pentru încărcarea vehiculelor electrice, dar şi în programe de economie energetică pentru aproximativ 30.000 de locuinţe şi pentru industrie.
Prezentă la Bratislava, Ursula Von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a transmis că toate programele de combatere a schimbărilor climatice prezente în PNRR-ul slovac sunt în linie cu obiectivul atingerii neutralităţii climatice a UE până în anul 2050.
„Facem din pactul verde european o realitate”, a spus ea la o conferinţă de presă comună cu premierul conservator slovac, Eduard Heger.
Ce alte investiţii a inclus Slovacia în PNRR?
Bratislava nu va fi singura capitală europeană vizitată de Ursula von der Leyen. Ea merge într-un turneu în ţările Uniunii Europene cărora le-au fost aprobate de Bruxelles planurile în baza cărora pot accesa granturi şi împrumuturi din fondul european de redresare post-pandemie NextGenerationEU.
Valoarea acestui fond se ridică la 750 de miliarde de euro şi este destinat în special tranziţiei ecologice şi sectorului digital, cu alocări minime pentru aceste sectoare de 37% şi, respectiv, 20%.
Slovacia a alocat digitalizării 21%, proiectele având în vedere mai ales informatizarea administraţiei publice pentru a oferi servicii mai bune cetăţenilor, precum şi informatizarea învăţământului, un alt beneficiar al digitalizării urmând să fie şi sistemul judiciar.
PNRR-ul slovac cuprinde de asemenea proiecte de investiţii în sectorul de sănătate, respectiv construirea de noi spitale şi modernizarea celor existente.
Sursa foto: Dreamstime