PNRR-urile a 12 state europene au primit undă verde! Comisia Europeană și-a dat acordul
Consiliul Uniunii Europene a trimis un comunicat de presă în care precizează că aprobarea deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului privind aprobarea planurilor le oferă statelor membre posibilitatea de a semna acorduri de grant şi de împrumut care vor permite o prefinanţare de până la 13%.
„În luna iunie, Consiliul a primit o evaluare pozitivă a planurilor celor 12 state din partea Comisiei Europene, însoţită de propuneri de decizii ale Consiliului privind aprobarea acestora. Toate cele 12 state menţionate au solicitat o prefinanţare din fondurile care le sunt alocate. Deciziile adoptate marţi de Consiliu reprezintă etapa finală înainte ca statele membre să poată încheia acorduri de grant şi de împrumut cu Comisia şi să înceapă să primească fonduri pentru punerea în aplicare a planurilor lor naţionale”, informează Consiliul UE.
Care sunt cele 12 state europene
Potrivit Consiliului Uniunii Europene, Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) aparțin următoarelor țări: Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania.
Așadar, aceste 12 state europene vor putea folosi fondurile de redresare și reziliență ale Uniunii Europene pentru stimularea economiilor afectate de pandemia de coronavirus.
Se pregătește o finanțare de până la 800 de miliarde de euro
Ministrul sloven de Finanțe, Andrej Ircelj, a declarat, în numele președinției Consiliului UE, că CE va utiliza o strategie de finanțare diversificată. Această strategie va mobiliza până la aproape 800 de miliarde de euro până în anul 2026.
Țările membre vor primi peste 672 miliarde de euro sub formă de subvenții și împrumuturi.
„Deciziile luate în cadrul Consiliului ECOFIN cu privire la aproape jumătate din planurile naţionale reprezintă un mare pas înainte pe calea redresării economice europene. Acestea permit semnarea de către statele membre a primelor acorduri de finanţare, precum şi efectuarea plăţilor de prefinanţare.
Cu sprijinul UE, statele membre pot demara reformele şi investiţiile necesare pentru redresarea, consolidarea şi transformarea economiilor noastre.
Deciziile adoptate ale Consiliului vor permite statelor membre să utilizeze fondurile nu numai pentru a se redresa în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, ci şi pentru a crea o Europă rezilientă, mai verde şi mai digitală, inovatoare şi competitivă pentru generaţiile viitoare ale UE”, a declarat ministrul de finanţe sloven Andrej ircelj, în numele preşedinţiei Consiliului UE.