Sub Călin Georgescu, România nu riscă să părăsească UE și NATO
Renumitul doctor în drept constituțional și conferențiar al Universității București, Bogdan Iancu, desființează temerile legate de o posibilă ieșire a României din Uniunea Europeană (UE) și NATO, sub mandatul prezidențial al lui Călin Georgescu, explicând cât de real este acest scenariu din punct de vedere constituțional.
„Numeroși români se tem că România ar putea forța un exit din UE și NATO, în cazul în care alegerile ar fi câștigate de Călin Georgescu. În ce măsură ar putea cu adevărat să facă acest lucru, din punct de vedere constituțional?”, l-au întrebat cei de la „Adevărul”.
„Ratificarea acestor tratate se face printr-o procedură specială, cu votul a două treimi din membrii Parlamentului României, într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. Pe cale de consecință, denunțarea tratatelor tot așa se face. În ipoteza că două treimi dintre parlamentarii României ar vota astfel și că în control preventiv CCR, sesizată, ar achiesa, e posibil. Într-o astfel de ipoteză, din fericire puțin probabilă, orice e posibil”, le-a explicat el.
Potrivit acestuia, ar fi necesar un vot de două treimi în Parlament și o decizie favorabilă din partea Curții Constituționale a României (CCR), iar în fața unui parlament dominat de partidele pro-occidentale, un astfel de demers ar rămâne doar un vis.
În același interviu, el adresează un alt subiect fierbinte care a captivat atenția publicului: renumărarea voturilor. Curtea Constituțională a României (CCR) a rupt orice precedent, comentează el despre decizia recentă, adăugând că aceasta este o adevărată surpriză în sistemul judiciar românesc. În opinia sa, scandalul generat de anularea primelor tururi ale alegerilor prezidențiale nu justifică o reluare a procesului electoral, mai ales că niciun candidat nu a contestat rezultatele.
Reforma Constituției României este necesară
Acesta subliniază necesitatea unei reforme a Constituției României pentru a preveni abuzurile în viitor, având în vedere instabilitatea instituțională ce amenință democrația românească. „Nu mai putem trăi într-un sistem în care dreptul constituțional devine un simplu joc al instanțelor”, avertizează Bogdan Iancu, făcând apel la o regândire a regimului juridic din țară.
În ciuda temerilor legate de „reguli încălcate” și „măsuri nepopulare”, Bogdan Iancu îndeamnă la o concentrare a eforturilor pe sănătate, educație și infrastructură, „adică pe substanța unei națiuni, nu pe instabilitățile politice”.
Cât despre viitorul alegerilor prezidențiale, acesta se abține de la prognoze, dar rămâne ferm pe poziția că România are nevoie de o Constituție care să reflecte realitățile prezentului, nu doar idealurile trecutului. În fața crizei politice, rămâne de văzut cum va răspunde Curtea Constituțională și dacă instituțiile vor reuși să găsească o soluție echitabilă pentru toți cetățenii.