Cancerul mamar este o patologie din spectrul afecțiunilor oncologice cu o incidență crescută. Tratamentul mutilant, cu care s-au confruntat pacientele de-a lungul ultimilor zeci de ani au creat o percepție catastrofală cu privire tratamentul cancerului mamar și de aici și o teamă de neconceput față de această boală, mai ales atunci când în familie au existat cazuri de cancer la sân.
Cancerul mamar este cea mai frecventă boală de natură oncologică la femei și a doua cauză de deces prin cancer, după cancerul pulmonar. Statisticile arată că această afecțiune poate surveni cu o frecvență de 1 la 8 femei, iar în cazuri mult mai rare, poate apărea și la bărbați.
Află mai multe despre cancerul mamar.
Cancerul mamar – cauze și factori de risc
Cancerul la sân apare mai des la femeile cu vârsta de peste 50 de ani, însă aproximativ 20% dintre paciente sunt diagnosticate sub limita acestei vârste.
Cauzele bolii nu pot fi formulate cu certitudine însă este destul de clar faptul că afecțiunea apare ca urmare a unor erori sau mutații la nivel celular, care cauzează fie pierderea unei importante funcții regulatoare a celulelor fie dobândirea unei funcții anormale.
Astfel, pe măsură ce au loc mai multe diviziuni celulare eronate, sunt transmise mai departe o serie de defecte genetice ce duc la transformarea unor celule normale în celule canceroase.
Factorii de risc pot juca un rol important în apariția bolii. Cei mai importanți dintre ei sunt:
- Genul feminin – femeile au mai multe șanse să dezvolte cancer la sân decât bărbații;
- Vârsta – riscul de cancer crește riscul apariției unui cancer mamar;
- Istoricul personal de cancer la sân – riscul de recidivă sau de apariție și la celălalt sân este mai mare la persoanele diagnosticate cu cancer la sân în trecut.
- Istoricul familial – riscul este mai mare în cazul femeilor care au avut cazuri în familie (mamă, soră, fiică);
- Expunerea prelungită la radiații în zona pieptului;
- Menstruație înainte de vârsta de12 ani, menopauză tardivă, după 55 de ani;
- Sarcina la o vârstă înaintată sau absența unei sarcini;
- Obezitatea și consumul abuziv de alcool.
Cancerul mamar ereditar și mutația BRCA
Una dintre cauzele studiate ale cancerului mamar este cea de natură genetică, adică atunci când boala apare pe linie feminină la mai multe generații. Statisticile spun că pentru aproximativ 25% dintre cazurile de cancer mamar ereditar sunt responsabile cunoscutele gene mutant BRCA.
Cele mai frecvente sunt BRCA 1 si BRCA 2 și prezintă un risc important de a declanșa cancer mamar și cancer ovarian.
O femeie la care a fost depistată mutația BRCA1 prezintă un risc de 65-95% de a dezvolta cancer mamar de-a lungul vieții iar cele la care a fost depistată una dintre cele două mutații BRCA1 și BRCA2 au un risc de circa 90% de a dezvolta cancer de sân sau de ovar.
Prevenția cancerului mamar ereditar constă în chirurgia profilactică, prin mastectomie
Află tot ce trebuie să știi despre mastectomia profilactică.
Cercetările asupra chirurgiei ca mijloc de prevenție, prin mastectomie profilactică au confirmat faptul că poate scădea riscul de cancer mamar cu 90% sau chiar mai mult. Alte studii au descoperit că o mastectomie profilactică controlaterală, adică a sânului opus reduce semnificativ riscul unui al doilea cancer, la femeile care au avut cancer la un sân și au un risc crescut de a face cancer și la al doilea.
Tratamentul cancerului mamar
Cancerul mamar se tratează mult mai ușor decât acum douăzeci de ani. Majoritatea cazurilor diagnosticate pot fi tratate astăzi prin chirurgie conservatoare, adică fără a fi nevoie să fie înlăturat sânul.
Află tot ce trebuie să știi despre chirurgia cancerului mamar.
Cel mai important este ca boala să fie descoperită în stadiu incipient. Pentru aceasta, un rol esențial în joacă screeningul anual de prevenție.
Tipurile de tratament chirurgical aplicate în cazul cancerului mamar sunt:
- Tratamentul locoregional. Aacest tip de chirurgie urmărește îndepărtarea tumorii și a țesutului învecinat și include intervenția chirurgicală, urmată în multe dintre cazuri și de radioterapie, care are rolul scăderii riscului de recidivă.
- Tratamentul sistemic. Acesta urmărește tratarea celulelor canceroase din întregul organism și presupune efectuarea chimioterapiei, sau terapia de stimulare a sistemului imunitar și terapia hormonală (anti-estrogenică).
Chirurgia prin care este îndepărtată tumora este, de obicei, prima formă de tratament în urma depistării cancerului. Intervenția mai oferă, pe lângă rolul său terapeutic și informații suplimentare despre tipul și răspândirea cancerului. Acestea sunt foarte importante pentru luarea deciziilor terapeutice în etapele care urmează.
Decizia de tratament
Chirurgia cancerului mamar se poate limita la zona afectată sau la excizia întregului sân:
- Lumpectomia reprezintă tratamentul conservator, prin care este îndepărtat exclusiv țesutul tumoral și marginea de siguranță.
- Mastectomia reprezintă chirurgia radicală și presupune excizia întregului sân.
Multe femei, deși se înscriu cu succes în categoria care poate beneficia de chirurgie conservatoare, aleg chirurgia radicală pentru confortul moral că pot scădea riscul unei eventuale recidive.
De aceea, pentru multe femei, aceasta este cea mai dificilă decizie cu privire la tratament.