Deși devine tot mai clar că războiul Moscovei în Ucraina este un fiasco, se poate observa că tactica de război a Rusiei este următoarea: țintirea de teritorii, încercarea de a încercui orașele și aruncarea proiectilelor în zonele de afaceri sau rezidențiale, până când, teoretic, inamicul capitulează.
Rusia zdrobește Ucraina cu proiectile de artilerie ghidate
Multe din atacurile artileriei ruse sunt comise cu proiectile convenționale. Acestea sunt letale, dar forțele de artilerie ruse au și proiectile de artilerie „inteligente”, ghidate cu precizie, care pot lovi ținte specifice, nu doar tancuri și vehicule blindate, ci și clădiri.
Rusia poate folosi acest tip de muniție de precizie, pentru a elimina dușmanul, dar și pentru a ucide și mutila civili, arată site-ul de analize militare 19fortyfive.
Ce este Krasnopol și ce poate face
Rușii folosesc în Ucraina muniție de artilerie de înaltă precizie, ghidată de un fascicul laser, care poate lovi un obiect blindat cu precizie. Krasnopol este un obuz ghidat pentru sisteme de artilerie de calibrul 152/155mm, cu o rază de tragere de 20 km.
Este conceput pentru a lovi tancuri, vehicule de luptă de infanterie, piese de artilerie, obiecte în mișcare și staționare si ținte de suprafață. De asemenea, poate lovi cu succes centrele de comandă și control și buncăre.
Conceput pentru a produce daune maxime
Rușii pot folosi Krasnopol pentru a distruge ținte civile, case și clădiri în care civilii se adăpostesc.
Fiecare batalion de artilerie este de obicei echipat cu 200 de obuze Krasnopol, așa că ne putem imagina daunele pe care le pot provoca aceste obuze.
Krasnopol, folosit și în Cecenia
Folosit pentru prima dată în războaiele Rusiei împotriva Ceceniei, Krasnopol a fost comparat de unii experți cu proiectilul american Copperhead, ghidat de laser.
Unii analiști ai armatei americane cred chiar că Krasnopol este superior Copperhead în ceea ce privește raza de acțiune, greutatea obuzului, țintele angajate și ușurința în manipulare. Copperhead a fost folosit în cel de-al doilea Război din Golf, în perioada premergătoare invaziei Irakului.
Muniția Krasnopol are un focos exploziv, cu o probabilitate de lovire de 70 până la 80%. Fiecare obuz cântărește 111 kilograme și este nevoie de doi soldați pentru a-l ridica într-o poziție de tragere.
Un dezavantaj al Krasnopol ar fi că nu poate fi utilizat în tandem cu un încărcător automat, astfel încât cadența de foc este redusă.
De aceea, spun analiștii militari, ucrainenii trebuie să atace în continuare vehiculele care transportă muniție Krasnopol spre front, deoarece rușii vor continua să lanseze proiectile ghidate cu laser spre ținte militare și civile.