Poate România să își atingă obiectivele climatice? Țara noastră a căzut de pe locul 24 până pe 30, în privința Indicelui Performanței Schimbării Climei. În ciuda declarațiilor făcute de politicieni și autorități, potențialului ridicat al României în sectorul energiei regenerabile nu este valorificat.
Au trecut mai bine de cinci ani de la adoptarea Acordului de la Paris și mai sunt doar câteva săptămâni până la COP26 – a 26-a conferință ONU privind schimbarea climei -, care va avea loc la Glasgow pe 1-12 noiembrie.
Poate România să își atingă obiectivele climatice? Care sunt prioritățile
Conferința urmărește să atragă atenția asupra bunăstării planetei și a oamenilor – ceea ce înseamnă reducerea combustibililor fosili, reducerea poluării aerului și îmbunătățirea asistenței medicale pe mapamond.
Printre priorități se vor număra eliminarea graduală a cărbunelui la nivel mondial și oprirea despăduririi.
Am examinat eforturile depuse și care urmează a fi depuse de patru state UE: Bulgaria, România, Grecia și Turcia.
Trecând la România, ministerul de externe al țării a declarat că statul s-a ”alăturat luptei contra schimbării climei și sprijină implementarea priorităților din domeniu la nivel regional, internațional și global”.
Chiar și așa, România se clasează pe locul 30 în Indicele Performanței Schimbării Climei (CCPI) pe 2021 întocmit de Germanwatch, NewClimate Institute și Climate Action Network.
Anul trecut România se afla pe locul 24, potrivit EU Reporter.
”România nu se deplasează în direcția corectă”
Institutul afirmă că, în ciuda potențialului ridicat al României în sectorul energiei regenerabile, ”politicile slabe de susținere, combinate cu inconsecvențele legislative, tot continuă să obstrucționeze tranziția la o energie curată”.
România – afirmă în continuare Institutul – „nu se deplasează în direcția corectă în ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și utilizarea energiei”.
Liderul COP26 a avertizat că a nu acționa acum împotriva schimbării climei va duce la consecințe ”catastrofale” pentru planetă.
”Nu cred că există vreun alt cuvânt mai potrivit”, a declarat Alok Sharma, ministrul britanic responsabil cu COP26.
Avertismentul său pentru participanții la conferință, inclusiv Bulgaria, România, Grecia și Turcia, survine pe fondul unei îngrijorări mereu mai mari în privința schimbării climei.
Sursa foto: Dreamstime.