Criza mondială determinată de epidemia de coronavirus a inversat tendințele economice și comerciale, a rupt lanțurile devenite clasice de aprovizonare, a făcut ca țările să se gândească tot mai mult la interesele proprii și din ce în ce mai puțin într-o perspectivă globală.

În consecință, o nouă paradigmă economică prinde tot mai mult contur și un cuvânt este rostit tot mai des de specialiști: deglobalizarea.

Iar deglobalizarea s-ar putea constitui într-o oportunitate economică pentru anumite țări, mai ales pentru cele care se devedesc conectate la noile realități mondiale, apreciază economistul Cristian Socol, cel care a stat la baza programului economic al PSD, care a mizat pe creșterile de salarii și de pensii pentru români.

”Se spune că în orice criză apare o oportunitate. Așa este. Există țări care doar GESTIONEAZĂ dpdv economic criza coronavirus și există țări care PRIND FEREASTRA DE OPORTUNITATE apărută din criza coronavirus.

”Are România viziunea necesară?”

Adică își refac potențialul economic, baza industrială, industriile strategice. Are România viziunea necesară pentru a-și reface / consolida industria de medicamente și tehnologie medicală, serviciile de sănătate, industria chimică și petrochimică, industria alimentară?”, a scris Socol marți pe Facebook.

”Știe să profite de clusterul de competitivitate auto și să facă acum tranziția către industrie auto și componente auto noi, cu înaltă tehnologie?

Are capabilitățile să-și re-dezvolte industria alimentară?”, a întrebat el retoric.

”Are România vizionari care să consolideze modelul economic bazat pe newdevelopmentalism din ultimii 3 ani? Noi am intuit deglobalizarea și am propus modelul bazat pe newdevelopmentalism.

Poate…și ar fi bine ca România să continue modelul de creștere a potențialului economic?”, a lansat Cristian Socol provocarea.