Compania Agora Robotics, în cadrul căreia Simtel a avut investiții, a lansat în luna iunie a acestui an, un robot complet autonom. Agora Robotics este o companie 100% românească, formată din 12-14 ingineri.

Primul robot complet autonom

Primul robot lansat de companie este unul destinat curățeniei și este complet atutonom, ceea înseamnă că nu are nevoie de intervenția umană în realizarea activităților sale. Robotul este un aspirator destinat zonei de business to business: spații de retail și spații de depozitare.

„Este importantă toată platforma pe care noi am construit-o în spate pentru robotul acesta. Ne este extraordinar de ușor să scalăm de acum încolo, să construim o altă serie de roboți”, a declarat Iulian Nedea în cadrul podcastului.

Siguranța pentru oameni

Președintele Consiliului de Administrație Simtel spune că robotul are 120 de kilograme și este conceput să lucreze cu oamenii. Din acest motiv, trebuie să fie responsabil din punctul de vedere al securității în muncă: atunci când se întâlnește cu oamenii, îi ocolește și le dă prioritate. De asemenea, robotul localizează zonele în care sunt mașinile. El trebuie să se oprească și să le dea prioritate, scrie infofinanciar.ro

„Este extrem de important modelul de navigație și faptul că este un model de robot full autonom. Când spun full autonom înseamnă că nu are nevoie de intervenție umană, de la instalare până mai încolo. Până nu știu, poate mai facem mentenanță, mai faci câte ceva. El se încarcă cu energie, se încarcă cu detergenți, se încarcă cu apă, se autocurăță și este full autonom”, a explicat Iulian Nedea. 

În cazul în care robotul este pus într-un mall, curăță pe un program prestabilit în mod autonom spațiul.

Proiect 100% românesc

Președintele Consiliului de Administrație a spus că acesta este un proiect 100% românesc. Compania Simtel participă în mai mult acceleratoare lansate de companii precum Nvidia, Intel sau Orange Fab din România.

„Suntem în mai multe acceleratoare și lucrăm cu echipamente de top. Să pui toate echipamentele să lucreze împreună este un concept 100% românesc. Vorbim de 3.000 de componente, vorbim de nouă motorașe, de aproape 50 de senzori: senzori de prezență, 12 camere de luat vederi, senzori optici, senzori acustici ca să nu lovim geamuri”, a precizat președintele Consiliului de Administrație Simtel.

Toți acești senzori sunt extrem de importanți pentru a evita posibilele accidente. De exemplu, camerele de supraveghere nu pot detecta geamul, dar un senzor acustic trimite semnale, iar dacă ele se întorc, soft-ul sesizează că acolo există un obstacol.

Un proiect de țară

„Este un proiect de țară, în care sperăm ca, în anii următori, să aducem lângă noi o serie întreagă de alți ingineri și doritori. Să aducem lângă noi ingineri foarte buni. O parte din ei s-au întors din afară special pentru proiectul acesta.

Sperăm să se întoarcă și alții special din afară pentru proiectul acesta. Să luăm alți oameni din țară care lucrează la diverse proiecte, să îi aducem lângă noi, pentru că noi credem că este un proiect de țară. Pentru că așa cum se fac Dacii în România sau Ford, noi vrem să facem o fabrică care să facă roboți autonomi”, a susținut Iulian Nedea.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea robot ar putea fi unul destinat sectorului de logistică. Ar putea transporta materiale de retail dintr-un loc în altul. Există și posibilitatea de a crea un robot de securitate, care poate urmări evenimente cu camere de luat vederi.

Podcastul „Picătura de Business” poate fi vizionat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”.

Săptămânal, în cadrul acestuia sunt prezenți oameni de afaceri din diferite domenii.  Ei prezintă modul în care și-au lansat și dezvoltat business-urile, ajungând la succes.