Încă de la începutul războiului, intenția Rusiei de a restricționa accesul navelor de război în zona Strâmtorii Kerci a tulburat apele pe scena internațională. Strâmtoarea Kerci este crucială pentru comerțul cu cereale care leagă Marea Azov de Marea Neagră.
La fel de important pentru Rusia este și podul de peste Strâmtoarea Kerci, pe care Moscova l-a inaugurat în 2019. Rusia a desfășurat o serie de echipamente lângă pod, inclusiv barje țintă și reflectoare radar.
Acest pod construit după anexarea Crimeei, între 2016 și 2018, include atât benzi pentru automobile, cât și cale ferată, fiind crucial pentru Rusia. Legătura pe care o face între Rusia continentală și Crimeea este una simbolică, dar și strategică. Evoluțiile recente par să arate unele pregătiri pentru a proteja podul de un atac cu rachete al Ucrainei, scrie The Drive.
Analistul H.I Sutton susține că, la 29 iunie, în zona podului au fost deplasate două barje țintă, care, în mod normal, sunt dislocate în cadrul Bazei Navale Novorossiysk a Flotei Ruse din Marea Neagră. Acestea au fost ancorate pe partea de est a podului principal, spre Marea Azov. Cele două șlepuri ar fi acoperite cu reflectoare radar. Astfel de reflectoare sunt folosite ca ținte pentru Flota Rusă de la Marea Neagră. Acum, par să fie întrebuințate ca momeli radar, pentru a deruta rachetele ucrainene.
Tactică de apărare folosită deja de Rusia
La 1 iulie pe rețelele de socializare au apărut imagini care indicau o dispersie de aerosoli. Aceasta a acoperit porțiuni ale podului cu un fum alb și gros. Dispersia de aerosoli este o tactică de apărare standard folosită pentru a proteja mișcările trupelor, iar tipul de aerosol utilizat ar putea provoca funcțiile de imagistică ale rachetelor de croazieră avansate.
Rusia este renumită pentru utilizarea dispersiei de aerosoli și are trupe bine antrenate pentru a le folosi. În trecutul recent, ținte strategice au fost ascunse astfel în timpul unor operațiuni. Este cazul unei operațiuni din noiembrie 2021, când Marina Rusă a folosit această tactică pentru a-și acoperi baza navală din portul sirian Tartus.
Dacă Ucraina va folosi rachete antinavă pentru a lovi podul, ar putea fi eficiente
În timpul testului recent, dispersia de aerosoli a cuprins rapid o porțiune a podului, provocând accidente auto din cauza vizibilității slabe. Sutton a explicat că fumul alb dens s-a risipit rapid în momentul în care sateliții au trecut deasupra, sprijinind și mai mult ipoteza că evenimentul a fost un test al sistemelor existente.
”Aceste măsuri sunt neobișnuite și sugerează o improvizație”, a scris Sutton. „Nu există o apărare „standard”, dar, în timp de război, oamenii încearcă să reducă riscurile. Barjele țintă nu sunt proiectate pentru asta, ci pentru antrenarea propriilor forțe și a lovi navele. Dacă Ucraina ar încerca să folosească rachete antinavă, pentru a lovi podul, ar putea fi eficiente”, crede el.
Mijloc de transport pentru echipament militar rusesc
Podul de peste Strâmtoarea Kerci, cu o lungime de 18 km, este unul dintre cele mai lungi poduri din Europa și acționează ca un drum pe care cetățenii din Crimeea și Rusia îl traversează, fiind principala rută generală de aprovizionare în peninsulă, precum și un mijloc de transport pentru echipament militar rusesc.
Prin strâmtoarea Kerci și podul care o traversează, Rusia poate controla toate transporturile maritime din porturile de la Marea Azov, pe care le ocupă acum. Practic, Podul Kerci, supranumit și ”Podul lui Putin” este oricând o țintă pentru forțele ucrainene, dacă au voința și puterea de foc pentru un astfel de atac, subliniază The Drive.