Proiectul „Poftim, din România” ajunge şi pe litoral

„Poftim, din România”, proiectul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), se va extinde în această vară şi la malul Mării Negre.

În acest sens, vor fi organizate târguri și expoziții pentru a promova produsele agroalimentare românești”, a declarat consilierul MADR Ionuț Diaconeasa.

Proiectul a început în 2023, în Bucureşti, de Ziua Naţională a României. Are drept scop încurajarea consumului de produse agroalimentare româneşti şi a fost gândit de la început pentru a putea fi extins în toată ţara.

„Proiectul ‘Poftim, din România’, început anul trecut în Bucureşti de Ziua Naţională a României, se extinde în ţară.

Acesta a fost gândit în aşa fel încât să poată fi multiplicat în toată ţara, cu scopul de a încuraja consumul de produse agroalimentare româneşti.

Este un proiect prin care consumatorii au siguranţa că pot găsi produse de calitate, a căror trasabilitate este demonstrată, dar care încurajează şi consumul direct de la ferme, pe lanţul scurt alimentar”, a explicat Ionuț Diaconeasa pentru Agerpres.

proiectul poftim
SURSA FOTO: Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia

Tematica de prezentare care urmăreşte şi respectă tradiţia poporului român

Evenimentele destinate promovării produselor agroalimentare românești, inițiate în curtea Ministerului Agriculturii, au mers apoi şi în sectoarele 3 și 4 ale Capitalei.

S-au organizat ulterior şi la Cluj-Napoca, la târgul AGRARIA, și, nu în ultimul rând, la AGRIPLANTA, unde sunt expuse utilaje și echipamente agricole.

„Aceste evenimente au la fiecare organizare o tematică de prezentare care urmăreşte şi respectă tradiţia poporului român, prin celebrarea unor perioade reprezentative şi, de fiecare dată, aduc în faţă consumatorilor şi o mică parte de folclor, port popular şi obiceiuri vechi româneşti din toate zonele ţării.

În urma organizării unor astfel de evenimente au apărut şi solicitări pentru organizarea târgurilor şi în alte zone ale ţării, iar acest parteneriat va continua, aşa cum a fost conceput, în tot sezonul estival pe litoralul Mării Negre”, a mai indicat consilierul MADR.

Prin exemplul lor, produsele românești recunoscute pentru calitatea lor la nivel european inspiră și alți producători și procesatori din industria alimentară, adaugă Ionuț Diaconeasa.

„Mulți producători și-au manifestat dorința de a iniția demersuri pentru a obține și ei recunoașterea calității produselor pe care le procesează din materie primă românească, astfel aducând o plus valoare și valorificând produse finite, nu doar materie primă”, a precizat consilierul MADR.

Produsele din România care sunt recunoscute la nivel internaţional

În acest weekend, în curtea MADR, a avut loc „Târgul de 1 iunie – Gustul copilăriei de la MADR”, parte a proiectului „Poftim, din România”.

Conform datelor MADR, în prezent, la nivel național există 765 de produse tradiționale atestate de Ministerul Agriculturii, cele mai multe fiind cele din carne și produse din carne (309), lapte și produse lactate (140), legume și fructe (124), pâine, produse de panificație și patiserie (120), pește (30), însă sunt atestate și băuturi (35).

La nivel european, România are 13 produse recunoscute și protejate, dintre care 11 cu Indicație Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu Icre de Știucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibănești și un alt produs cu Specialitate Tradițională Garantată (STG) – Salată tradițională cu icre de crap.

Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virșli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.

Din cele 1.760 de produse alimentare din statele membre ale UE înregistrate în sistemele europene de calitate, doar 13 sunt produse alimentare românești.