Ministerul Finanţelor a împrumutat luni 1,05 miliarde de lei, prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni,a un randament mediu de 9,97% pe an, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Finanţele programaseră iniţial la licitaţia de luni să vândă titluri de stat în valoare de 900 de milioane de lei. Randamentul maxim acceptat de MFP a fost de 10%, în contextul unui volum total al cererii, din partea băncilor, de 1,83 miliarde de lei.
Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a avut loc pe 14 septembrie, când Trezoreria a vândut certificate la şase luni de 1,26 miliarde de lei, la un randament mediu de 9,92% pe an.

Emisiuni de 13 miliarde de euro

Finanţele au vândut în septembrie titluri de stat în valoare de 4,17 miliarde de lei, cu aproape două miliarde de lei mai puţin faţă de valoarea programată, de şase miliarde de lei. Suma atrasă a fost însă mai mare faţă de nivelul împrumutat în august, când MFP a vândut titluri de 2,9 miliarde de lei. Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului se ridică la 55,46 miliarde lei-circa 13 miliarde de euro.

Cheltuielile cu dobânzile au crescut după primele opt luni cu 53,9%, respectiv 1,3 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cheltuieli care vor scădea, dat fiind că jumătate din cele două tranşe din împrumutul de la FMI, ultimele acordate în acest an, va merge direct la buget, pentru acoperirea deficitului.