Acordul României cu FMI a fost aprobat de toţi membrii Consiliului Executiv al instituţiei şi va fi transmis autorităţilor române, pentru a fi ratificat de Parlament, iar unul dintre efectele înţelegerii va fi redarea încrederii investitorilor, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.
„Acordul a fost aprobat cu unanimitate de voturi şi va fi trimis la Bucureşti sub forma unui angajament stand-by. Este un obiectiv atins de natură să redea încrederea investitorilor”, a declarat Pogea pentru MEDIAFAX.
El se află la Bruxelles, unde va participa, marţi, la reuniunea ECOFIN a miniştrilor de finanţe din statele membre, aceştia urmând să aprobe programul de finanţare externă pentru România.
Consiliul Executiv al FMI a avizat, luni, acordul stand-by convenit cu România, pe o perioadă de doi ani, în valoare de 12,95 de miliarde euro.
Prima tranşă, de cinci miliarde de euro, va intra în rezervele valutare ale băncii centrale în următoarele 24-48 de ore, iar celelalte vor fi atrase, în următorii doi ani, din şase în şase luni, pe baza îndeplinirii condiţiilor stabilite.
Scrisoarea aferentă acordului de împrumut va fi retrimisă autorităţilor române şi va fi înaintată Parlamentului, cel mai probabil sub forma unui proiect de lege.
Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.
Acordul presupune mai multe condiţionalităţi privind reformele structurale şi ţinte obligatorii de îndeplinit de autorităţile române privind indicatorii macroeconomici.
SURSA: Mediafax