Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a solicitat parlamentarilor să aprobe legea bugetului pentru 2010 până la finele acestui an, aceasta fiind şi una dintre condiţionalităţile acordului cu Fondul Monetar Internaţional.
„E foarte importantă finalizarea şi aprobarea în Parlament până la 31 decembrie a legii bugetului pe 2010. Proiectul este gata, dar noi ca guvern interimar, nu mai putem să-l trimitem Parlamentului. Am rugămintea ca, după alegeri, să aprobaţi rapid bugetul. Avem în vedere un deficit de 5,9% din PIB”, a spus Pogea în faţa parlamentarilor din comisiile reunite de buget.
El a arătat că principalele cinci capitole de cheltuieli structurale încluse în proiectul de buget pe 2010 însumează 15,5% din PIB, din care cea mai mare parte reprezintă sumele alocate pentru pensiile publice, care totalizează 40,4 miliarde lei, respectiv 7,6% din PIB. Pogea a mai dat ca exemplu cheltuielile cu asistenţa socială, care însumează 24,4 miliarde lei, respectiv 4,6% din PIB, cele cu datoria publică, estimate la peste 1% din PIB, şi contribuţia la bugetul Uniunii Europene de aproximativ 5,5 miliarde lei.
În materie de venituri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a declarat la începutul lunii octombrie că bugetul consolidat pentru 2010 va fi construit pe venituri totale de 166,709 miliarde lei (31,75% din PIB) şi cheltuieli de 197,904 miliarde lei (37,68% din PIB), cu un deficit bugetar de 5,9%. Bugetul va fi construit pe un PIB de 525,1 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 0,5%, pe un curs mediu de 4,20 lei/euro şi o inflaţie de 3,7%.
Atenţie la deficit
Ministrul Pogea a mai precizat că anularea celor zece zile de concediu fără plată în sectorul bugetar ar presupune cheltuieli suplimentare de 1,6 miliarde lei, care pun în pericol ţinta de deficit, de 7,3% din PIB.
„După cum bine ştiţi, Curtea Consituţională a amânat din nou discutarea legilor privind salarizarea, şi astfel circa 1,6 miliarde cât reprezentau cheltuielile cu personalul aferente celor zece zile de concediu fără plată ar putea reprezenta o cheltuială suplimentară. Există preocuparea să ne încadrăm în deficitul de 7,3% din PIB”, a spus Pogea.
Referitor la execuţia bugetară în curs, le a spus că a fost în limite pe primele nouă luni, dar că există riscul ca la finele anului să iasă din ţintă.
Acordul cu FMI, esenţial
Întreruperea acordului cu FMI ar avea „un potenţial negativ extrem de periculos pentru România” în ceea ce priveşte finanţarea externă, a declarat, miercuri, ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, la audierile din comisiile parlamentare reunite de buget.
El a arătat însă că România are un nivel redus al datoriei publice ca pondere în PIB faţă de restul statelor UE, ceea ce îi permite să realizeze finanţări externe.
„România se află la mai puţin de o treime faţă de restul statelor ca pondere a datoriei publice în PIB, ceea ce ne arată că mai avem posibilitate de a utiliza împrumuturile pentru a creşte. E un buffer (amortizor, n.r.) care ne permite să ne împrumutăm pentru a relansa creşterea, cu o singură condiţie – ca împrumuturile să fie folosite pentru investiţii publice”, a spus Pogea.
El se aşteaptă ca în 2010 autorităţile să aloce pentru investiţii sume cel puţin la fel de mari ca în 2009.
SURSA: Mediafax