Ministrul Finanţelor Publice Gheorghe Pogea ne-a declarat că „proiectul de buget este finalizat. Nu a fost depus astăzi la Parlament, deoarece acest guvern nu mai are dreptul de iniţiativă legislativă. Acum, tot ceea ce putem face sunt numai acte de administrare”.

Ministrul în funcţie spune că proiectul de buget poate fi depus însă de următorul guvern. „Totul depinde acum de guvernul care urmează să fie nominalizat. Noi ne-am făcut treaba. Am stat de vorbă cu ministerele, s-a stabilit deja cui alocăm, ce fonduri alocăm”.

Potrivit declaraţiei făcute de premierul Boc cu ocazia moţiunii de cenzură, „actuala construcţie a bugetului pe anul 2010 porneşte tot de la o taxă pe valoarea adaugată de 19%”. De cealată parte, ministrul Pogea a precizat săptămâna trecută: „Nu exclud majorarea TVA. Pentru viitor trebuie să discutăm despre reformarea veniturilor, cota unică, impozitul pe profit şi impozitul pe profit, precum şi de necesitatea ca dezvoltarea economiei acestei ţări să se facă pe baza veniturilor din economie, cu încadrarea în deficite. Dacă va trebui să aplicăm TVA mai mare, vom vorbi cu experţii”.

În rest, bugetul este construit pe un curs mediu de 4,20 lei/euro (comparativ cu 4,25 lei/euro cât a fost luat în calcul pentru 2009), o inflaţie medie de 3,7%, menţinerea salariilor şi a contribuţiilor la asigurările sociale la nivelul anului acesta.

Termenul-limită pentru depunerea proiectului de buget pentru 2010 este astăzi, 15 octombrie 2009.