După ce şi preşedintele a adus vorba despre o posibilă creştere a TVA, ministrul Pogea recunoaşte că va lua în calcul această modificare la calcularea bugetului pe anul viitor. „Cota unică, impozitul pe profit, impozitul pe venit vor fi păstrate. Dacă nivelul de deficit angajat este sustenabil cu actualul nivel de taxare nu se va majora. Dar trebuie să păstrăm deficitul de 5,9% din PIB pentru că nu ne permitem să lucrăm cu un deficit de 7-8% din PIB. Vom analiza la calcu
După ce şi preşedintele a adus vorba despre o posibilă creştere a TVA, ministrul Pogea recunoaşte că va lua în calcul această modificare la calcularea bugetului pe anul viitor.
„Cota unică, impozitul pe profit, impozitul pe venit vor fi păstrate. Dacă nivelul de deficit angajat este sustenabil cu actualul nivel de taxare nu se va majora. Dar trebuie să păstrăm deficitul de 5,9% din PIB pentru că nu ne permitem să lucrăm cu un deficit de 7-8% din PIB. Vom analiza la calcularea bugetului pe anul viitor o eventuală majorare a TVA”, a spus Pogea.
Ministrul Finanţelor a făcut această afirmaţie la finalul şedinţei de Guvern de azi.
Creşterea TVA, preţul salvării cotei unice
Şi preşedintele Traian Băsescu a admis, luni, într-o discuţie cu uşile închise cu investitorii străini, că TVA ar putea fi majorată din 2010, el declarând, potrivit unor surse participante la întâlnire, citate de „Ziarul Financiar”. „Prefer majorarea TVA majorării cotei unice de impozitare”, le-ar fi spus şeful statului oamenilor de afaceri străini, la Forumul Economic Român, în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri care s-a desfăşurat cu uşile închise, conform surselor citate de „Ziatul Financiar”.
„Indiferent de presiunile Fondului Monetar Internaţional, cota unică rămâne de neatins”, a afirmat preşedintele, potrivit unui participant la discuţii.
Potrivit ZF, Băsescu a întărit faptul că autorităţile de la Bucureşti „renunţă mai repede la cota TVA de 19% decât la majorarea cotei unice de 16%”. Şeful statului ar fi spus că este vorba de o majorare de câteva procente.
Pe hârtie: venituri suplimentare de 1,7 miliarde de lei la fiecare punct procentual al TVA
Taxa pe valoarea adăugată este principala sursă de finanţare a statului. Anul trecut, încasările din TVA au reprezentat 8% din produsul intern brut al României. La fiecare patru lei plătiţi ca taxe şi impozite, unul provine din TVA. În 2009, scăderea cererii din România a determinat şi prăbuşirea încasărilor din TVA. De exemplu, până în luna august, Finanţele colectaseră 22,2 miliarde de lei în contul TVA, cu 19.9% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Prin cele două rectificări bugetare, guvernul a tăiat deja peste 9 miliarde de lei din contul sumelor pe care se aşteaptă să le încaseze din TVA, stabilite iniţial, prin legea bugetului de stat la 44,4 miliarde de lei.
Estimând un nivel al încasărilor din TVA la nivelul celui din 2009 (după ultimele rectificări) de 34 de miliarde de lei şi menţinerea constantă a cererii, majorarea cu un punct procentual a TVA va aduce venituri suplimentare de 1,7 miliarde de lei. Două puncte procentuale în plus la cota TVA ar putea majora veniturile bugetare cu 3,5 miliarde de lei.
Experienţa franceză: creşteri în preţuri, nu în încasări
Însă astfel de calcule simpliste au fost de multe ori infirmate de realitate: majorarea TVA s-a tradus prin creşteri de preţuri, care au determinat la rândul lor scăderi ale cererii. Franţa de exemplu a majorat cota TVA de la 18,6% la 20,6% în august 1995. Efectul: încasările bugetare n-au crescut, însă inflaţia – da.