Pogea: Reducerea cheltuielilor va avea ca efect şi reducerea personalului

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat astăzi la Buşteni, că au fost stabilite normativele pentru personalul unităţilor adminsitrativ-teritoriale care vor fi prezentate în şedinţa de luni a Coaliţiei, procesul descentralizării urmând să ducă la diminuarea cheltuielilor de personal. "Rezultatele discuţiilor de la Buşteni sunt cuantificate în nişte documente elaborate pe parcursul a patru zile de discuţii, care au avut ca obietiv central accelerarea procesului descent

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat astăzi la Buşteni, că au fost stabilite normativele pentru personalul unităţilor adminsitrativ-teritoriale care vor fi prezentate în şedinţa de luni a Coaliţiei, procesul descentralizării urmând să ducă la diminuarea cheltuielilor de personal.

„Rezultatele discuţiilor de la Buşteni sunt cuantificate în nişte documente elaborate pe parcursul a patru zile de discuţii, care au avut ca obietiv central accelerarea procesului descentralizării administraţiei publice locale”, a spus Gheorghe Pogea, într-o conferinţă de presă de la Buşteni.

Principiul „constrângerilor bugetare”

Potrivit ministrului de Finanţe, principiile şi mecanismele de alocare a resuselor de la bugetul de stat către bugetele primăriilor vor avea la bază principiul „constrângerilor bugetare”.

Pogea a precizat că „nimeni nu va putea să privească procesul de descentralizare fără această restrângere bugetară”.

Ministrul Finanţelor a mai spus că reducerea cheltuielilor va avea ca efect şi reducerea personalului în unităţile adminsitrative, astfel încât cheltuielile cu personalul trebuie să scadă de la 9% din PIB, în prezent, la 6%.

„România va trebui să-şi reducă cheltuielile cu personalul, care sunt în prezent la 9% din PIB, în următorii ani, până la 6%”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, în procesul descentralizării nu vor putea fi transferate competenţe şi resurse financiare „de la centru”, iar numărul persoanelor angajate să rămână acelaşi.

Mii de proiecte au fost începute şi nu mai există fonduri pentru a fi continuate

De asemenea, ministrul de Finanţe a arătat că unităţile adminisrativ teritoriale vor beneficia de un buget multianual alcătuit dintr-un buget de dezvoltare cu fonduri pentru investiţii şi dezvoltarea a localităţilor şi un buget de funcţionare care să asigure cheltuielile necesare funcţionării unei primării, indiferent de veniturile proprii ale administraţiei publice locale.

„Vor exista bugete de alocare multianuale, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia de azi în care mii de proiecte au fost începute şi nu mai există fonduri pentru a fi continuate”, a mai spus Pogea.

SURSA: Mediafax