Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a asigurat că va face „eforturi” pentru ca rambursările de TVA să fie efectuate rapid către toate firmele, conform solicitării preşedintelui Traian Băsescu, explicând că întârzierile sunt determinate de verificarea amănunţită a tuturor dosarelor.

„Soldul restanţelor la plată în luna mai este de aproximativ 1,85 miliarde lei, dar, din aceştia, peste 200 de milioane sunt în analiză, pentru că se mai întâmplă să fie şi rambursări de TVA din cauza unor situaţii absolut dubioase, iar de multe ori întîrziem această plată pentru că dorim să verificăm toate dosarele pe care aceste firme le au. În rest, pot să că vom face un efort ca, în timp, să ajungem la sold zero, adică rambursările să fie la timp către toate firmele din România care sunt îndreptăţite la deconturi negative cu TVA”, a spus Pogea într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Potrivit Mediafax, preşedintele Traian Băsescu a cerut Ministerului Finanţelor, în şedinţa de duminică a Guvernului, să asigure un ritm mai rapid al procedurilor de compensare a taxei pe valoarea adăugată, arătând că nu este posibil ca instituţia să execute o firmă pentru 50 milioane lei, dar faţă de care are la rândul său o datorie de 200 milioane lei.

El a arătat că înţelege că deficienţele Ministerului de Finanţe au fost impuse de îndeplinirea parametrilor pe primele şase luni, dar a atenţionat că acest sistem „nu mai merge” şi că de la 1 iulie trebuie trecut pe alţi parametrii de execuţie a bugetului.

Valoarea rambursărilor întârziate de TVA către contribuabili a crescut cu 10,2% în mai, la 1,937 miliarde lei, de la 1,757 miliarde lei în luna anterioară, în timp ce restanţele de peste un an şi-au mărit ponderea în totalul sumelor neachitate la 6%, potrivit datelor ANAF.

SURSA: Mediafax