Ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea a declarat astăzi că instituţia pe care o conduce lucrează la reducerea unui număr de 179 de taxe. În opinia sa, aceste reduceri sunt de natură să stimuleze sectorul privat şi să întărească imaginea României de mediul fiscal propice investiţiilor.

Măsura vine ca urmare a anunţului făcut de preşedintele Traian Băsescu la începutul anului, când a constatat că există sute de taxe fiscale şi para-fiscale a căror administrare costă mai mult decât sumele încasate.

În opinia ministrului, la faptul că România practică cele mai multe taxe din regiune se adaugă faptul că gradul de colectare este cel mai redus din Uniunea Europeană. Potrivit unui clasament prezentat de Pogea, România obţine din taxare venituri la buget în pondere de 32,8% din PIB, în timp ce în Bulgaria acelaşi indicator este de 40,9%. La capătul celălalt al clasamentului se află ţările nordice, care obţin venituri de circa 55% din PIB.

Situaţia anului curent

Ministrul a afirmat că în 2009, precum şi în următorii ani se va duce o politică a deficitelor bugetare mici, pentru a fi în acord cu angajamentele luate în faţa FMI şi a Băncii Mondiale. Potrivit graficului, situaţia arată în felul următor:

  • 2009: 4,6% din PIB
  • 2010: 3,7% din PIB
  • 2011: sub 3% din PIB

El a precizat că un element favorabil îndeplinirii ţintei pentru acest an este faptul că, în primul trimestru s-a înregistrat un deficit de 7,92 miliarde lei, adică 1,5% din PIB.

De asemenea, el a subliniat că, după rectificarea bugetară, totalul cheltuielilor pe anul în curs va fi de 199,3 miliarde lei, (37,5% din PIB), fiind mai mare decât în anul trecut, când s-au înregistrat 189,1 miliarde. El a ţinut să precizeze că există şi nuanţe. De exemplu, dacă suma totală a cheltuielilor de personal va scădea la 41,5 miliarde (7,8% din PIB), faţă de 43,3 miliarde lei (8,6% din PIB), din aceasta suma alocată Educaţiei va fi mai mare.

De asemenea, scăderi se vor mai înregistra şi la cheltuielile cu bunuri şi servicii, în timp ce pentru pensii se vor cheltui 38,6 miliarde lei, comparativ cu 32,5 miliarde cât au fost în 2008. Pogea a explicat că difrenţa de la pensii este justificată de majorări ale pensiilor, precum şi de nivelul ridicat al pensiei minime garantate.