Cheltuielile bugetare au atins „limita absurdului”, iar instituţiile statului demonstrează că nu funcţionează, şi asta nu ajută firmele care se vor confrunta cu falimente în perioada următoare, în contextul unei scăderi economice de 7-8% în acest an, a declarat preşedintele AOAR, Florin Pogonaru.

„Poziţia noastră este clară. S-a atins limita absurdului în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, iar instituţiile statului demonstrează că nu funcţionează. Ne aşteptăm ca în perioada următoare să nu fie una fericită pentru firme. Ne aşteptăm la falimente, în contextul în care economia ar putea scădea cu 7-8% în acest an”, a spus Pogonaru, înainte de începerea discuţiilor dintre Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

 Orice măsură se va adopta în acest an va avea efecte de-abia în 2010

Totodată, secretarul general din cadrul AOAR, Cristian Pârvan, a arătat că discuţiile cu FMI se vor axa pe situaţia economiei din următoarele şase luni şi din 2010, menţionând că orice măsură se va adopta în acest an va avea efecte de-abia în 2010.

Pârvan a subliniat că, în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii FMI, AOAR va susţine reducerea cheltuielilor bugetare nu numai de personal, ci în toate domeniile, dar şi nevoia de creştere a veniturilor.

AOAR propune, astfel, majorarea limitei de garantare a creditelor de la 1,5 miliarde euro până la 2-2,5 miliarde euro.

Pârvan a fost de acord că este nevoie de corectarea coeficienţilor din Legea salarizării, precizând că există diferenţe importante între salariile mari din structurile bugetare şi mai puţin diferenţiate la gama de salarii mici.

El a mai spus că unul din obiectivele principale rămâne adoptarea monedei europene, care însă necesită un buget multianual, fiind nevoie, de asemenea, de adoptarea Legii salarizării.

SURSA: Mediafax