Poienaru ara si seamana pe 12.000 de hectare

Firma Agrofam Holding SA din Fetesti lucreaza o suprafata de 7.000 ha luate i arenda, la care se adauga ica 5.000 ha pe care le cultiva impreuna cu alte societati comerciale cu care a icheiat contracte de asociere. Cu cele 7.000 de hectare pe care le exploateaza direct, Agrofam - firma cu capital integral privat, cu asociat unic - este una dintre cele mai mari itreprinderi de productie agricola vegetala nu numai din Rominia, ci si din Europa.stefan Poienaru a ifiintat societatea i 1991. Numele s

Firma Agrofam Holding SA din Fetesti lucreaza o suprafata de 7.000 ha luate i arenda, la care se adauga ica 5.000 ha pe care le cultiva impreuna cu alte societati comerciale cu care a icheiat contracte de asociere. Cu cele 7.000 de hectare pe care le exploateaza direct, Agrofam – firma cu capital integral privat, cu asociat unic – este una dintre cele mai mari itreprinderi de productie agricola vegetala nu numai din Rominia, ci si din Europa.
stefan Poienaru a ifiintat societatea i 1991. Numele sau era isa legat de agricultura iainte de anul 1990: timp de zece ani (icepind de la virsta de 37 de ani), a condus una dintre marile itreprinderi agricole din sudul tarii, IAS Pietroiu, care avea atunci 11.000 de hectare. Revolutia, venita cu entuziasmul ilocuirii directorilor, l-a lasat fara functie. Ramas fara serviciu, stefan Poienaru a fost obligat sa o apuce pe culoarul afacerilor. A devenit deci un itreprinzator. Adica s-a apucat de comert. Cumpara marfuri ieftine de la angrourile bucurestene si le revindea, cu un mic profit, proaspetilor buticari din oraselele situate i judetele Calarasi si Ialomita (Oltenita, Fetesti, L?andarei etc.). O foarte buna afacere s-a dovedit comertul cu peste si cu icre, care la vremea respectiva nu era organizat si controlat. Omul prelua marfa de la pescarii de pe malul Dunarii si o oferea marilor restaurante bucurestene. „Eu sunt din Cehul Silvanei. Ardelean din fire, nu mi-au placut dezordinea si hotia nici iainte de 1990. Am fost acuzat ca as fi „nomenclaturistul comunei”. Ramas fara leafa cea de toate zilele, am fost obligat sa ma descurc”, isi aminteste actualul manager al SC Agrofam. „Pentru foarte multi, ramasesem totusi dl director si nu doream sa cobor sub demnitatea pe care ica imi ichipuiam ca mi-a conferit-o functia. Asa ca, desi ma ocupam cu aprovizionarea buticurilor, am facut acest lucru i zone cit mai departate de casa mea, la zeci de kilometri distanta. Nu voiam sa ma vada cunoscutii descarcind marfa din portbagajul masinii de fost director, o Lada. Buna sau rea, frumoasa sau nu, ocupatia asta imi aducea bani”, spune Poienaru.
Dupa ce a strins ceva bani, s-a hotarit sa cumpere un tractor. La Brasov a avut surpriza ca unii dintre functionarii uzinei sa-l recunoasca. Obtinuse „pe vremuri” zeci de repartitii de tractoare pe care se ducea personal sa le ridice. intre timp, se lichidasera si fostele CAP-uri, iar oamenii priveau neputinciosi la pamintul restituit i proprietate. Nu aveau nici utilaje cu care sa lucreze, nici cultura profesionala si – cei mai multi – nici forta fizica.
stefan Poienaru a vrut dintotdeauna sa faca agricultura. Cind a terminat facultatea i s-a oferit un post de redactor la Televiziune. Cine, la 23 de ani, nu viseaza sa ajunga vedeta a micului ecran? El isa a preferat sa are si sa semene pamintul i Balta Ialomitei.
Firma exporta 50% din productie
Agricultor pina i maduva oaselor este stefan Poienaru si acum. Cultiva griu, porumb, floarea-soarelui, rapita, soia si isi produce singur saminta, pe propriile loturi semincere. Ce a iteles Poienaru mai repede decit multi alti agronomi este ca nu-i suficient sa obtii productie mare de cereale. Trebuie sa stii sa si vinzi. Sa fii, deci, si un bun negustor. Mai ales ca marfurile agricole iregistreaza i fiecare an mari fluctuatii de pret. Ca urmare, a dezvoltat i cadrul firmei un sector puternic de comert cu cereale. Acum Agrofam are o adevarata retea de achizitii, care cumpara griu si porumb de la taranii din zona. Plata se face pe loc, nu dupa saptamini de zile, cum procedeaza multe dintre fostele silozuri de stat sau marile itreprinderi de panificatie. Desfacerea acestor produse se face atit la intern, dar mai ales la export: mai mult de 50% din cifra de afaceri aferenta anului trecut a reprezentat-o valoarea exportului.
Societatea a ajuns la dimensiunile unei mari itreprinderi agricole, cu 150 de lucratori. in ultimii doi ani, Agrofam a fost structurata pe centre de profit – productie, prestari servicii si comert. Acestea sunt relativ autonome din punctul de vedere al gestiunii financiare. in felul acesta se vede cine si cit produce, cine si cit consuma i cadrul societatii.
stefan Poienaru a avut, evident, si sansa. Dar esential pare sa fi fost managementul. Agrofam a reinvestit aproape itreg profitul obtinut. Dupa ce, i ultimii trei ani, firma a investit cite 500.000 dolari anual, abia anul trecut proprietarul s-a decis sa renunte la apartamentul de la bloc si
sa-si cumpere o casa. Dar acum isi permite, caci valoarea mijloacelor fixe se apropie de cinci milioane dolari: patru tractoare de mare putere (peste 200 CP), 12 combine germane, instalatii de irigat din Austria, 25 de tractoare rominesti de 65 CP si, bineiteles, toata gama de masini necesare. insa principala realizare a managerului Poienaru o reprezinta spatiile de depozitare: doua silozuri – unul metalic, importat din SUA, cu o capacitate de 5.000 tone, iar celalalt, provenit dintr-o fosta fabrica de nutreturi combinate, cumparat la licitatie de la FPS si i magaziile caruia icap mai mult de 50.000 tone de cereale. in alte doua baze de receptie apartinind societatii se mai pot depozita 8.000 tone.
Pentru stefan Poienaru, anul 2001 nu numai ca a iceput i urma cu doua luni, dar prima lui parte s-a si icheiat: a pus i brazda recolta de griu pe 5.000 de hectare, pe cea de orz pe 3.000 de hectare, iar rapita pe alte 2.000 ha. A cheltuit pentru „productia neterminata” – cum spun agricultorii – aproape 40 miliarde lei. Suma greu de suportat i conditiile i care sistemul de creditare de la noi este ica anchilozat, iar subventiile financiare si ilesnirile fiscale speciale pentru agricultura aproape ca nu exista.     

Agrofam holding in cifre
Patrimoniu gestionat:
· 7.000 ha lucrate i arenda
· 5.000 ha pe care le cultiva i asociere cu alte firme
Numar de angajati: 150
Investitii anuale: 500.000 dolari
Dotare:
· 4 tractoare
· 12 combine
· 25 tractoare mai mari de 65 CP