Pokerul online, ideal pentru criză: destresează şi, de ce nu, aduce bani

Internetul este, prin definiţie, un spaţiu în care poţi să evadezi. Jocurile online, în frunte cu pokerul, întreţin tonusul moral, dezvoltă spiritul de competiţie şi, eventual, pot fi profitabile. Jocurile online câştigă tot mai multă popularitate printre internauţii autohtoni. Site-urile care s-au profilat pe astfel de activităţi - de la jocurile flash şi rummy, jucate pentru relaxare, la competiţii de poker „pe bani adevăraţi“ - se mândresc cu creşterile

Internetul este, prin definiţie, un spaţiu în care poţi să evadezi. Jocurile online, în frunte cu pokerul, întreţin tonusul moral, dezvoltă spiritul de competiţie şi, eventual, pot fi profitabile.

Jocurile online câştigă tot mai multă popularitate printre internauţii autohtoni. Site-urile care s-au profilat pe astfel de activităţi – de la jocurile flash şi rummy, jucate pentru relaxare, la competiţii de poker „pe bani adevăraţi“ – se mândresc cu creşterile înregistrate pe piaţa românească. Dovadă stă nu numai faptul că cele mai mari site-uri de jocuri din lume au avut grijă să lanseze pagini în limba română pentru a uşura accesul utilizatorilor. De exemplu, în prima jumătate a anului, numărul de utilizatori români înregistraţi pe site-ul Unibet aproape s-a dublat: dacă la sfârşitul anului 2008, 17.600 de români aveau conturi deschise pe acest site, în prima jumătate a acestui an, numărul de utilizatori noi a fost de 14.900. Şi nu doar curiozitatea îi determină pe aceştia să joace poker pe internet. Numai la cazinou, suma medie rulată de clienţi în fiecare zi este de 695 lire sterline (3.405 lei), iar la pariurile sportive – 70 de lire sterline (343 lei).

Însă jocul preferat rămâne pokerul. Chiar şi pe doizece.ro, site deţinut de Neogen, majoritatea celor înregistraţi preferă jocul de poker, urmat de whist şi rummy. Compania nu monitorizează fiecare dintre site-urile deţinute (Noi2, Colegi, Neobizz, Doizece), dar reprezentanţii firmei spun că paginile care conţin camerele de joc înregistrează zilnic un număr de afişări de ordinul sutelor de mii. De asemenea, timpul petrecut aici de vizitatori este mai mare decât cel petrecut pe orice alt site Neogen, în cazul celor pasionaţi ajungând la câteva ore.

Întâi poker, apoi rummy

În fruntea listei site-urilor de jocuri vizitate de cei care îşi petrec timpul liber pe internet este şi joci.ro. „În prezent sunt înregistraţi 292.400 de utilizatori şi preconizăm o creştere a numărului acestora în perioada următoare“, spune Andrei Crenganiş, manager de proiect la joci.ro. Pentru a stimula creşterea numărului de utilizatori, managerul lucrează în prezent la îmbogăţirea ofertei pentru public, urmând să fie lansate versiuni îmbunătăţite ale jocurilor Poker, Hold’em, Whist, Table şi Şeptică, în prezent fiind în lucru lansarea Yamms.

Cât timp petrec vizitatorii pe aceste site-uri? Cei 22.000 de utilizatori care intră în fiecare zi, în medie, pe joci.ro petrec cel puţin şapte minute pe site, numărul maxim de jucători aflaţi online fiind înregistrat între orele 19.00 şi 23.00. „Timpul mediu petrecut pe site de un utilizator este de 12,5 minute, dar diferă în funcţie de produs, oră şi zi“, explică şi Manuel Stan, country manager Unibet România, completând: „La cazinou, vârful este între orele 22.00 şi 02.00 – media petrecută la aceste jocuri fiind de 13 minute. Jocul de poker se desfăşoară pe un soft care se instalează pe computerul personal, astfel că jucătorii de top petrec până la 10-12 ore pe zi aici“.

Investiţii minime, profituri de invidiat

Potenţialul acestui business pe piaţa autohtonă este, prin urmare, demn de luat în seamă, mai ales într-o perioadă în care majoritatea sectoarelor economiei se află în plin derapaj. Mai mult, şi marja de profit este de invidiat. Veniturile Unibet.com, disponibil în 29 de limbi, s-au ridicat anul trecut la 123,4 milioane de lire sterline (în creştere cu 52% faţă de anul precedent), iar profitul operaţional a fost de 36,5 milioane de lire sterline, faţă de 21,4 milioane de lire sterline în 2007. „Cea mai mare creştere este înregistrată în pieţele din Europa de Est, iar România este una dintre cele care au cunoscut un salt semnificativ în 2009“, mai spune managerul Unibet. Numărul celor care au accesat unibet.ro în luna iunie a acestui an a fost de 1.500 pe zi, faţă de numai 500 în luna iunie a anului trecut. Numărul total de utilizatori înregistraţi la Unibet.com la sfârşitul anului 2008 a fost de 3.143.000.

Iar în condiţiile în care criza financiară afectează veniturile şi răreşte ieşirile în oraş, oamenii îşi petrec tot mai mult timp liber în casă, în faţa televizorului şi, evident, a calculatorului.

Poker pe World Wide Web

22.570 este numărul mediu de jucători care vizitează zilnic cel mai mare site de poker din lume, PokerStars. Pe locul doi în topul preferinţelor mondiale se află Full Tilt Poker (12.705), iar pe trei, Party Poker (4.727).

50.000 de utilizatori este cota la care îşi propune să ajungă site-ul unibet.ro până la sfârşitul lui 2009, de la  17.600, câţi înregistrase la sfârşitul anului trecut.

În România, pokerul este preferatul utilizatorilor activi, urmat de pariurile sportive şi de cazinou, în timp ce pe unibet.com, pariurile sunt cele mai populare.
Manuel Stan, Unibet