Polița PAD. Ce acoperă și câți bani trebuie să scoată românii din buzunar anual pentru o astfel de asigurare

asigurare-locuinta

Asigurare locuință

Polița PAD. Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, prescurtat „PAD”, este obligatorie la achiziționarea unui imobil printr-un credit imobiliar-ipotecar. Aceasta poate acoperi daunele cauzate de trei tipuri de dezastre naturale.

Polița PAD. Mulți români se întreabă ce reprezintă Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, prescurtată cu acronimul „PAD”. Aceasta este obligatorie la achiziționarea unui imobil printr-un credit imobiliar-ipotecar.

Polița PAD poate acoperi daunele cauzate de trei tipuri de dezastre naturale

Această poliță este obligatorie pentru fiecare proprietar de bunuri imobiliare, persoană fizică sau persoană juridică. Potrivit legii din România, trebuie achiziționată în mod obligatoriu pentru a asigura bunăstarea imobilului în cazul unor dezastre naturale.

Prin încheierea poliței, proprietarul unei locuințe achiziționate prin credit poate acoperi daunele cauzate asupra bunului imobiliar de mai multe tipuri de dezastre naturale. Este vorba despre următoarele:

  • cutremure;
  • inundații naturale;
  • alunecări de teren.

Un detaliu care trebuie avut în vedere este că polița nu acoperă daunele cauzate bunurilor personale din interiorul locuinței.

De asemenea, polița se adresează mai ales proprietarilor de locuințe de tip A și de tip B, conform legii din România.

Ce sunt locuințele de tip A

Locuințele de tip A sunt bunuri imobiliare construite cu următoarele specificații:

  • structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn;
  • pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic.

Potrivit legii, suma asigurată este de 20.000 de euro pentru acest tip de locuință.

Ce sunt locuințele de tip B

Locuințele de tip B sunt construcțiile cu următoarele specificații:

  • pereți exteriori din cărămidă nearsă sau alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic

Conform legii, suma asigurată este de 10.000 de euro pentru acest tip de locuință.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Fostul proprietar are responsabilitatea să încheie un act adițional pentru transferarea poliței PAD

Cei care achiziționează o locuință trebuie să știe și următorul lucru. Fostul proprietar are responsabilitatea să încheie un act adițional pentru transferarea poliței PAD pe numele viitorului proprietar.

Totuși, această schimbare poate fi realizată doar dacă polița este în condițiile legale de funcționare. Ea trebuie actualizată la momentul expirării.

Mai mult, locuințele încadrate în clasa I de risc seismic nu se încadrează în tipul de locuințe care pot fi asigurate prin polița PAD.

Nu pot fi asigurate nici anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate din punct de vedere structural de clădirea în care este situată locuința.

Cei care doresc să beneficieze de o acoperire mai mare trebuie să apeleze la polița de asigurare facultativă

Legea din România prevede o soluție și pentru cei care doresc să beneficieze de o acoperire mai mare. Mai precis, ei trebuie să apeleze la polița de asigurare facultativă.

Aceasta oferă protecția locuinței împotriva unei game mult mai extinse de riscuri. Este vorba despre situațiile neacoperite de polița PAD. Câteva exemple sunt:

  • incendii;
  • explozii;
  • furt;
  • avarierea instalațiilor electrice și electronice.

De ce este necesară

Polița este necesară din mai multe motive. Pe lângă faptul că este obligatorie, ea asigură o liniște interioară noilor proprietari. O casă necesită o investiție foarte mare și mult efort, atât pentru achiziționare, cât și pentru întreținere.

Totodată, este necesară pentru a avea parte de stabilitate și independență în societate. Din punct de vedere emoțional, reprezintă și un spațiu în care oamenii formează legături puternice în familie.

În acest context, proprietarii beneficiază de liniște sufletească și protecție împotriva efectelor economice negative apărute în urma dezastrelor naturale menționate anterior.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cât costă polița PAD

O altă întrebare adresată de oameni ține de prețul poliței PAD. În cazul locuințelor de tip A, prima de asigurare este de 130 lei/an, iar sumă asigurată este de 100.000 lei.

În cazul locuințelor de tip B, prima de asigurare este de 50 lei/an, iar suma asigurată este de 50.000 lei.

Un aspect important ține de valabilitatea contractului. Acesta este valabil pe o perioadă de cel puțin 12 luni.

Cel mai devreme, acesta este valabil de la ora 0.00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data la care s-a emis contractul de asigurare.

Legea din România prevede și amenzi pentru nerespectarea obligației de asigurare a locuinței.

Aceasta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Platformele online oferă informații utile despre prețuri

Trebuie menționat și că platformele online oferă informații utile despre prețuri. De exemplu, platforma „Asigurări la tine acasă” (AtA) arată că prima de asigurare este de 10 EURO/an pentru locuințele de tip B. Suma asigurată este de 10.000 euro.

Pentru locuințele de tip A, prima de asigurare 20 EURO/an. Suma asigurată este de 20.000 euro.

În același timp, platforma online a Generali ne arată că asigurarea obligatorie de locuință PAD este de 130 LEI anual pentru locuințe de tip A. Suma asigurată este de 100.000 LEI.

De asemenea, asigurarea obligatorie este de 50 LEI anual pentru locuințe de tip B. Suma asigurată este de 50.000 LEI.

A devenit obligatorie conform Legii nr. 260/2008

Amintim că polița PAD a devenit obligatorie conform Legii nr. 260/2008, modificată și republicată. Prin aceasta, toți proprietarii de locuințe își asumă responsabilitatea încheierii unei asigurări obligatorii de locuință emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință

Aceasta s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin asocierea a 13 societăți de asigurare. Este vorba despre: Ardaf, ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări. Toate aceste societăți reprezintă acționari PAID.