Persoanele interesate de asigurările de sănătate, ca și de cele de viață, sunt în principal familiile tinere din zone urbane, cu posibilități financiare peste media națională.
Asigurările private de sănătate reprezintă o nișă a sistemului de asigurări ignorată de majoritatea potențialilor clienţi. Totuşi, interesul este în creștere, în ultimul timp, după cum arată datele din primul trimestru al anului, când s-au înregistrat prime brute subscrise de 22,08 milioane lei, cu 24% în plus față de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Principala cauză pentru cota redusă din România a asigurărilor de sănătate este venitul disponibil redus al populației, care a direcționat bugetul către cheltuieli imediate și urgente“, spun reprezentanții Stein Bestasig Insurance Broker. Asigurările de viață, inclusiv cele de sănătate, au o pondere de 20% din totalul pieței de asigurări în țara noastră, în timp ce în Europa ponderea este de 60%.
Datele arată că bugetul de cheltuieli pentru asigurări al unui român se ridică la 18 euro pe an, adică 1,5 euro lunar, reprezentând doar 0,5% din salariul mediu. Reprezentanții Stein susțin totuși că se poate observa, în ultimul timp, creșterea sumei pe care familiile o alocă lunar asigurărilor și economisirii.
Bani puțini pentru asigurări
La nivelul întregii piețe a asigurărilor, nivelul primelor subscrise din 2014 a fost de 1,64 miliarde lei. Un ajutor ar putea veni, anul viitor, de la noul Cod Fiscal, care majorează plafonul de deductibilitate acordat asigurărilor private de sănătate de la 250 de euro pe an la 400 de euro. Înseamnă că valoarea cumulată pentru angajator și angajat va fi de 800 de euro anual.
Se creează premisa ca ponderea asigurărilor de viață să crească. Aceste asigurări sunt facultative (cu excepția celor impuse de creditele bancare), spre deosebire de cele auto (RCA) care sunt obligatorii. De aceea asigurările auto (RCA + CASCO)reprezintă aproape 80% din total la noi, în timp ce în Europa Centrală și de Est, doar 21,5%. Asigurarea mașinilor este mai imporantă decât cea a vieții, iar aceasta va fi o problemă și pentru stat, care are deja deficit la bugetele pentru asigurări sociale, inclusiv la cele de sănătate. Cele mai deschise faţă de asigurările de sănătate sunt persoanele de 31 – 45 de ani, preocupate de naștere și de sănătatea copiilor. Acest segment de vârstă are și cele mai mari venituri lunare, mai ales că aici intră și angajații corporațiilor, persoane mature care au deja experiență în muncă și își întemeiază familii pentru care caută securizarea viitorului financiar.
Profilul asiguratului de sănătate
Și persoanele cu vârste între 46 și 55 de ani sunt preocupate de sănătate, dar și de conservarea standardului de viață, în timp ce persoanele de peste 55 de ani sunt orientate mai mult către sănătate, inclusiv pentru copii și nepoți, motiv pentru care achită uneori polițele de asigurare ale acestora. Interesant și încurajator este faptul că tinerii între 21 și 30 de ani caută asigurări de sănătate și produse de economisire pe măsură ce își încep o carieră după terminarea studiilor.
În acest caz contează și decizia angajatorilor care oferă pachete salariale care includ asigurări de sănătate private. Sumele pe care oamenii ar fi dispuși să le ofere pentru asigurări de sănătate se ridică la 100 – 200 de lei lunar. Costurile lunare reale ale unei asigurări de sănătate variază între 60 și 1.200 de lei, cu condiții mult diferite între cele două limite. Partea bună este că în funcție de vârstă și potențiale probleme de sănătate, orice persoană poate găsi un pachet care să îi acopere necesităţile și posibilitățile financiare.
Important pentru fiecare ar fi să înțeleagă că este mai ușor să previi decât să vindeci, iar analizele medicale regulate pot depista din timp problemele de sănătate. Or acesta este domeniul în care asigurările de sănătate excelează: acoperirea analizelor periodice.
Asigurările de sănătate se vor ieftini și vor deveni mai populare dacă se va dezvolta și infrastructura privată de clinici și spitale.
Nu va fi o alternativă națională la sistemul de sănătate de stat, care trebuie să acopere cea mai mare parte a nevoilor populației, dar va putea contribui semnificativ.