Asigurătorii pot deconta o bună parte din cheltuielile din perioada sarcinii, cele mai acoperitoare poliţe plătind chiar integral analizele şi consultaţiile necesare până la naştere.

Cele mai complexe asigurări de sănătate private pot acoperi atât costul analizelor de laborator pe care trebuie să le facă orice femeie gravidă, cât şi pe cel al ecografiilor, controalelor medicale necesare şi, eventual, costul  naşterii. În cazul poliţei vândute de Signal Iduna, viitoarelor mămici le este decontat costul tuturor acestor servicii medicale. În schimb, poliţa de sănătate vândută de Eureko nu acoperă naşterea copilului. Clientele asigurate beneficiază însă, în compensare, de o reducere cu 15% dacă nasc în spitalul Euroclinic sau primesc o indemnizaţie fixă dacă nasc într-o altă unitate medicală.

Facilităţile pentru gravide nu sunt însă generalizate în ofertele private de asigurare de sănătate din piaţă. O parte din poliţele vândute nu acoperă niciunul din costurile asociate sarcinii. Unii asigurători au renunţat la aceste acoperiri după ce un act normativ a interzis diferenţierea tarifelor percepute în funcţie de sexul clientului asigurat. Deoarece nu mai puteau percepe prime mai mari, care să acopere riscurile asigurate, unele companii au trecut procedurile medicale asociate gravidităţii pe lista celor pe care nu le decontează.

Însă numărul de poliţe de sănătate care concurează şi din acest punct de vedere pe piaţă ar putea creşte. „Analizăm posibilitatea să introducem şi acoperirea stării de graviditate, tot ce înseamnă naştere, tratamente, în limita a 7.500 de euro, la sfârşitul lunii septembrie, la poliţa Medical Select Plus“, declară Cătălin Stroe, directorul Direcţiei de Vânzări Alternative de la Asirom. De asemenea, există posibilitatea ca şi nou-născutul să intre sub acoperirea asigurării încă din prima zi. În prezent, cea mai complexă poliţă de sănătate de la Asirom, care asigură tratamente medicale în circa 150 de clinici din Austria, în limita a 100.00 de euro, nu acoperă şi chetuielile medicale aferente gravidităţii.

Succesul se lasă aşteptat

Poliţele de sănătate au o pondere redusă pe piaţa autohtonă de asigurări deoarece concurează cu abonamentele medicale oferite de clinicile private.  Pentru companii este mult mai avantajos din punct de vedere fiscal să le ofere angajaţilor abonamente la clinici, aceste cheltuieli putând fi deduse.

Primele brute subscrise raportate pe cele trei clase de asigurări de sănătate au fost în 2009 sub 0,5% din piaţă, potrivit datelor publicate de CSA. Însă, o parte din primele încasate de pe acest segment sunt raportate de companii la alte clase de asigurări dacă acoperirile pe sănătate sunt oferite la pachet cu o poliţă de viaţă.

12,6 milioane de lei este valoarea indemnizaţiilor plătite de asigurători în 2009 pe cele trei clase de asigurări de sănătate

Acoperiri Eureko

Graviditate. Seturi de analize specifice, ecografii, numărul standard de vizite necesare la medic – o vizită lunară în primele două trimestre, respectiv două vizite pe lună în ultimul trimestru de sarcină.

Naştere. Clientele asigurate care nasc în spitalul Eureko beneficiază de o reducere cu 15% a tarifului. Cele care nasc în alte unităţi medicale primesc o indemnizaţie, al cărei cuantum depinde de poliţa de asigurare pe care au cumpărat-o.

Acoperiri Signal Iduna

Graviditate. Aproape 30 de tipuri de analize de laborator, majoritatea putând fi efectuate trimestrial, sunt decontate de asigurător clientelor care au asigurarea de sănătate Komplett. Suplimentar, vizitele la obstetrician şi la medicul generalist.

Naştere. Aceeaşi poliţă acoperă în totalitate şi cheltuielile legate de naştere.  Tarifele medicale percepute de clinici sunt decontate de asigurător inclusiv în cazul naşterilor prin operaţie cezariană.