Companiile care angajează expaţii au adesea mai multe griji cu aceştia şi cu familiile lor decât cu salariaţii români. Pentru a se feri de riscuri, au la îndemână asigurări care acoperă inclusiv cheltuieli de transport în ţara de origine.

Manageri sau simple croitorese, angajaţii străini nu mai sunt de mult o noutate pe piaţa muncii din Romånia. În ultima perioadă, numărul muncitorilor străini a crescut, firmele autohtone apelånd la aceştia deoarece acceptă să lucreze pe salarii mai mici decåt cele pe care le cer romånii. În rest, angajatorii plătesc aceleaşi impozite şi taxe către stat ca şi în cazul angajaţilor romåni. Astfel, şi cetăţenii străni care lucrează în Romånia au acces la sistemul de asigurări sociale, care pot fi completate însă de asigurările medicale facultative.

Companiile de asigurări au în portofoliu astfel de produse construite special pentru străinii care lucrează în Romånia. Comparativ cu o asigurare medicală pe care o poate cumpăra un romån de la o societate de pe piaţa autohtonă, poliţele dedicate străinilor mai pot acoperi şi cheltuielile de repatriere a asiguratului în cazul în care acesta este foarte bolnav sau a corpului său în caz de deces.  Transportul unui bolnav sau al unei persoane decedate cu avionul poate fi extrem de costisitor, deoarece trebuie respectate condiţii stricte, impuse de starea medicală a bolnavului, respectiv de legislaţia în vigoare.

În afară de acest tip de cheltuieli, asigurările private mai pot acoperi cheltuieli medicale, generate de îmbolnăviri imprevizibile sau de accidente, şi riscul de invaliditate permanentă în urma unui accident.

Preţuri diferite

Asigurările facultative pentru străini våndute de companiile locale diferă din punctul de vedere al sumelor asigurate, dar şi al riscurilor acoperite. De exemplu, riscul de deces  este acoperit de asigurările pentru străini våndute de Allianz-Ţiriac, Omniasig şi Unita. În acelaşi timp, unele companii practică limite maxime ale sumelor ce pot fi acordate ca despăgubiri în cazul producerii fiecăruia dintre riscurile asigurate, astfel de prevederi regăsindu-se în poliţele Allianz-Ţiriac şi cele ale Omniasig. Asi-gurările de la Euroins, care nu acoperă riscul de invaliditate permanentă sau pe cel de deces, nu prevăd astfel de limitări. Pe de altă parte, aproape toate companiile care încheie asigurări pentru străini au în ofertă o poliţă „low-cost“ şi una mai scumpă, sumele asigurate fiind direct proporţionale cu preţurile practicate. „Planurile de asigurare puse la dispoziţie de Euroins clienţilor săi ţin cont de posibilităţile financiare ale acestora. Astfel, există posibilitatea încheierii unor poliţe cu o sumă asigurată mai mică, de 3.000 de euro, plătind o primă de 45 euro pe an, dar şi poliţe cu suma asigurată de 10.000 de euro pentru care prima anuală este de 175 euro pe an“, afirmă directorul de produs pentru aceste asigurări al Euroins, Cătălin Chiriac. În cazul în care clientul asigurat lucrează în condiţii cu grad de risc ridicat, prima de asigurare este mai mare.

Poliţele Omniasig pot acoperi despăgubiri în limita a 6.000 sau 10.000 de euro, iar cele de la Allianz-Ţiriac sume de pånă la 15.000 de euro sau 20.000 de euro.

Pe de altă parte, există şi asigurări de sănătate de grup, care pot include şi angajaţii străini ai companiilor. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească străinii pentru a putea fi cuprinşi într-o astfel de poliţă sunt dreptul de rezidenţă şi contractul de muncă cu un angajator.

134-22084-51asigurari46.jpg