Proprietarii de locuinţe nu vor mai putea încheia asigurări facultative pentru riscurile catastrofice decât pentru sume mai mari, care depăşesc nivelul impus în cazul poliţelor obligatorii.
Asigurările facultative pentru locuinţe nu vor putea intra în concurenţă cu cele obligatorii. Ultimele urmează să acopere trei riscuri catastrofice – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, în limita unor despăgubiri de 10.000 de euro (preţ 10 euro pe an) sau 20.000 de euro (preţ 20 de euro), în funcţie de materialele din care sunt ridicate clădirile. După lansarea asigurărilor obligatorii, cele facultative vor trebui să aibă sume asigurate superioare în cazul în care acoperă şi cele trei riscuri catastrofice menţionate. Aceasta este una dintre prevederile proiectului normelor care urmează să stabilească clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie şi care a fost publicat recent de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Câteva companii au profitat de amânarea lansării poliţelor obligatorii şi au emis poliţe facultative low-cost, unele din acestea neacoperind riscuri catastrofice. Deşi nu au fost prezentate ca fiind obligatorii, asigurările ieftine pentru case au fost oferite, de regulă, la pachet cu poliţele RCA. Asigurătorii încearcă astfel să îşi echilibreze paleta de riscuri preluate de la clienţi.
Proprietarii care au asigurări facultative vor fi obligaţi să cumpere poliţele obligatorii după ce expiră primele. Ulterior, nu vor mai fi scutiţi de la cumpărarea asigurărilor impuse de stat, chiar dacă au una facultativă. Amenzile pentru proprietarii care nu se conformează vor fi între 100 de lei şi 500 de lei, potrivit legislaţiei. Deşi vor fi aplicate de primari, bugetele locale vor încasa doar 20% din valoarea amenzilor. Restul banilor colectaţi de la proprietarii prinşi fără asigurare vor fi împărţiţi în mod egal între CSA şi bugetul de stat.
Amenzile pentru proprietarii „neasiguraţi“ vor începe să fie aplicate la un an după lansarea poliţelor pe piaţă. Mai precis, din anul 2011 în situaţia în care asigurările obligatorii vor intra pe piaţă la începutul anului viitor. Până atunci trebuie făcuţi mai mulţi paşi, cei mai importanţi fiind înfiinţarea companiei care va emite aceste poliţe – Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID) – de către asigurători şi contractarea reasigurării.
Comision de 10% din prime pentru acţionarii PAID
Din Paid vor face parte doar companiile de asigurare care vor vinde poliţele obligatorii. Acestea urmează să încaseze un comision de 10% din valoarea primelor aferente poliţelor încheiate. Având în vedere că piaţa asigurărilor obligatorii se poate ridica la circa 150 de milioane de euro, în cazul în care toţi proprietarii de locuinţe vor cumpăra poliţele obligatorii, comisionul maxim pentru asigurători ar putea fi de 15 milioane de euro. Potrivit unor estimări, numai o cincime din proprietari va cumpăra asigurările obligatorii în primul an de la lansarea acestora. Într-un astfel de scenariu, asigurătorii ar încasa comisioane care vor totaliza mai puţin de patru milioane de euro, după ce ar contribui la capitalul social al PAID cu o sumă de cel puţin 12 milioane de euro.
21% era gradul de penetrare al asigurării obligatorii a locuinţelor în Turcia în primăvara lui 2008. Poliţele, lansate în 2000, acoperă numai riscurile seismice şi sunt obligatorii numai pentru casele din oraşe
Rolul PAID
• tipăreşte poliţele obligatorii
• urmăreşte vânzarea lor
• transmite primarilor lista cu locuinţele neasigurate
• negociază şi contractează poliţa de reasigurare
Riscuri pentru care nu se vor plăti despăgubiri
– Inundaţiile produse în timpul formării unor lacuri de acumulare sau în perioada schimbării artificiale a cursurilor unor râuri;
– Alunecarea sau prăbuşirea terenului dacă au fost cauzate, înlesnite sau agravate de săpături, lucrări edilitare, lucrări de prospecţiuni, explorări sau exploatări miniere sau petroliere;
– Locuinţe construite în zone în care instituţiile abilitate au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicări adresate asiguratului;
– Tasarea terenului pe care este amplasată fundaţia locuinţei care face obiectul asigurării obligatorii;
– Pagubele indirecte – de exemplu, reducerea valorii bunului asigurat din cauza efectuării reparaţiilor;
– Anexele locuinţei nu vor fi acoperite de poliţa de asigurare obligatorie decât dacă fac corp comun cu clădirea care are destinaţia de locuinţă. De asemenea, nu se plătesc despăgubiri pentru piscine sau saune.