Poliţele RCA, mai scumpe cu 25%

Companiile justifică majorările de tarife prin creşterea despăgubirilor plătite în contul poliţelor obligatorii. Asigurările auto au generat cele mai mari pierderi în anii anteriori. Zece din cele 14 companii de asigurare care pot vinde asigurările obligatorii auto RCA au notificat Comisia de Supraveghere (CSA) pentru a putea majora preţurile începând cu al doilea trimestru al acestui an. Noile tarife sunt în medie cu 25% mai mari faţă de cele notificate la sfârşitul anului t

Companiile justifică majorările de tarife prin creşterea despăgubirilor plătite în contul poliţelor obligatorii. Asigurările auto au generat cele mai mari pierderi în anii anteriori.

Zece din cele 14 companii de asigurare care pot vinde asigurările obligatorii auto RCA au notificat Comisia de Supraveghere (CSA) pentru a putea majora preţurile începând cu al doilea trimestru al acestui an.

Noile tarife sunt în medie cu 25% mai mari faţă de cele notificate la sfârşitul anului trecut, a decalarat, pentru Capital, vicepreşedintele CSA, Constantin Buzoianu. Ultimele scumpiri au avut loc la sfârşitul anului trecut, înainte sau în timpul campaniei RCA.

Companiile sunt obligate să trimită noile tarife pe care le vor practica la asigurările obligatorii Comisiei cu cel puţin 30 de zile înainte de a le aplica. Primele companii care au început să perceapă  tarife majorate la poliţele RCA au fost Generali şi Omniasig, în cursul lunii aprilie. Din mai, au trecut la preţurile noi şi Astra Asigurări, Euroins şi BCR Asigurări. Patru din cele cinci companii au mărit tarifele de bază, în timp ce Astra Asigurări le-a micşorat.

Faţă de preţurile de bază, cele pe care le vor plăti clienţii efectiv pot fi reduse cu până la 25% sau majorate cu până la 300%, în funcţie de localitatea de domiciliu, vârstă şi daunele plătite de companie în trecut pe poliţele RCA cumpărate de ei. De obicei, beneficiază de reduceri şoferii mai vârstnici, cei care nu au utilizat în anii precedenţi poliţele auto obligatorii pentru a despăgubi terţii, respectiv cei care stau în localităţi sau judeţe în care statisticile arată că nu se solicită prea multe despăgubiri pe RCA.

Allianz-Țiriac urmează să modifice tarifele la aceste asigurări. Preţurile la poliţele vândute persoanelor fizice vor creşte în medie cu 20%, potrivit lui Aurel Badea, director general adjunct al companiei. 

Despăgubirile mari saltă preţurile

„Până acum un an, umblau după cotă de piaţă. Cele care au mers pe cotă de piaţă, cu tarife mici, acum gâfâie“, spune Constantin Buzoianu, vicepreşedintele CSA, fără a face nominalizări.

Asigurătorii explică majorările prin valoarea despăgubirilor plătite. „Principalul factor care a stat la baza majorării tarifelor la RCA este creşterea costurilor aferente despăgubirilor, care s-au datorat majorării preţurilor la manoperă şi la piesele de schimb. În plus, s-a constatat şi o creştere a frecvenţei daunelor la acest tip de asigurare“, afirmă Robert Mirea, directorul la Omniasig, companie care a devenit ldierul pieţei în acest an. În schimb, oficialul Allianz-Țiriac, nominalizează printre cauzele scumpirilor în primul rând creşterea daunalităţii pe acest segment de asigurări.