Asigurările împotriva riscurilor de deces şi de boală pierd teren, în timp ce poliţele auto, la care au fost majorate tarifele, continuă să aducă venituri mari companiilor. Veniturile asigurătorilor din vânzarea poliţelor de nişă destinate firmelor au înregistrat cele mai mari scăderi în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Declinul vânzărilor a afectat în special poliţele care acoperă riscurile juridice, asigurări
Asigurările împotriva riscurilor de deces şi de boală pierd teren, în timp ce poliţele auto, la care au fost majorate tarifele, continuă să aducă venituri mari companiilor.
Veniturile asigurătorilor din vânzarea poliţelor de nişă destinate firmelor au înregistrat cele mai mari scăderi în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Declinul vânzărilor a afectat în special poliţele care acoperă riscurile juridice, asigurările agricole şi cele de credite. Dacă în primul semestru al anului trecut cele trei clase de asigurări generau aproape 7% din totalul primelor brute subscrise, în prima parte a acestui an, ponderea lor a scăzut sub 4%.
Cauzele reducerii încasărilor pe aceste tipuri de asigurări nu sunt identice. „Asigurările agricole au scăzut deoarece s-au redus cotele de primă practicate, dar gradul de cuprindere în asigurare nu a scăzut foarte mult. La asigurările de credite însă, cererea s-a dublat, dar asigurătorii şi-au retras capacitatea de subscriere“, explică Aurel Badea, director executiv pe segmentul de asigurări generale la Allianz-Țiriac.
Mai puţină protecţie pentru viaţă şi sănătate
O scădere mai mică s-a înregistrat în contul primelor plătite pentru asigurări de viaţă: cu aproape 7,5% la nivelul întregii pieţe, dacă sunt luate în calcul toate tipurile de poliţe de acest tip. Indemnizaţiile plătite clienţilor cu asigurări de viaţă au crescut însă semnificativ, cu 72%, ajungând la aproape 360 de milioane de lei în primele şase luni. Această sumă nu reflectă doar valoarea despăgubirilor plătite de asigurători la producerea unuia dintre riscurile acoperite sau la momentul ajungerii poliţei la maturitate, ci şi sumele răscumpărate de clienţii care au reziliat contractele. Cereri de răscumpărare au vizat în special asigurările de viaţă unit-linked, cu precădere cele cu plasamente în acţiuni, care le-au adus clienţilor pierderi.
Scumpirile menţin ridicate încasările la poliţele auto
Piaţa asigurărilor a fost susţinută în primul semestru al acestui an de poliţele pentru maşini, acestea având cele mai importante ponderi în clasa asigurărilor generale, atât la capitolul prime subscrise, cât şi la despăgubiri. Primele încasate de companii pentru poliţele auto s-au bucurat de efectul majorării tarifelor. Prin scumpiri, asigurătorii au încercat să îşi reducă pierderile pe aceste segmente de business. „Companiile nu mai aleargă după cotă de piaţă, ci se îndreaptă spre normalitate“, spune Radu Mustăţea, director general Astra Asigurări.
Încasările din vânzarea poliţelor RCA au avansat cu circa 14%, iar cele aferente asigurărilor Casco facultative, cu 1,4%. Potrivit lui Aurel Badea, director executiv pe segmentul de asigurări generale al Allianz-Țiriac, prima medie practicată la asigurările RCA a crescut cu 20-30% în acest an comparativ cu anul trecut, compensând scăderea numărului de poliţe vândute. O evoluţie similară a avut loc şi pe segmentul asigurărilor facultative. „Pe Casco a scăzut numărul de clienţi noi. A scăzut cererea sistematic“, spune Badea. Până la sfârşitul acestui an, este posibil ca primele subscrise pe această clasă de asigurări să scadă, în condiţiile în care este posibil să crească tarifele medii practicate, adaugă oficialul Allianz-Țiriac.
Pe ansamblu, piaţa asigurărilor a avansat cu aproape 3% în prima jumătate a acestui an, susţinută de evoluţia bună a asigurărilor generale.
Despăgubirile achitate de companii au avansat cu peste 40%, în timp ce primele încasate din vânzarea de poliţe au crescut cu numai 3% în primul semestru din 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008.
Poliţele auto sunt responsabile pentru cea mai mare parte a despăgubirilor achitate: 87% din suma plătită pe clasa de asigurări generale.