Ei bine, s-ar putea că toate acestea să ți se întâmple. Și, cum spune una din legile lui Murphy, « dacă ceva rău este posibil să se întâmple, se va întâmpla ».

Senatul francez începe marți, 6 iunie, dezbaterea  unui proiect de lege care permite poliției să activeze smartphone-uri și alte dispozitive electronice de la distanță.

Cu alte cuvinte, în viitorul foarte apropiat poliția va avea în curând dreptul să-ți pirateze smartphone-ul pentru a te spiona. În orice caz, asta sugerează proiectul de lege „Direcția și programarea Departamentului Justiției 2023-2027”, care trebuie discutat în Senat în sesiune publică.

Proiectul de lege permite investigatorilor să activeze de la distanță orice dispozitiv electronic.

Ascultarea conversațiilor telefonice sau citirea mesajelor text trimise și primite este oricum la îndemâna autorităților, cu condiția să aibă un acord cu operatorii.

Acestea au capacitatea de a « intercepta comunicările »,  să « vadă » ecranele telefoanelor sau altor dispozitive electronice și să  retransmită informațiile conținute în aceste aparate », spune Matthieu Dierick, expert în securitate cibernetică.

„Extracţie de date la distanţă”

Sarcina este mai complicată pentru aplicațiile de mesagerie criptate, cum ar fi Whatsapp și Telegram. Accesarea datelor care le tranzitează necesită mai întâi instalarea de malware, iar asta se face  fără cunoștința utilizatorului.

Instalarea acestui malware poate fi făcută pur și simplu invitându-te  să dai click pe un link, adesea trimis prin text, Whatsapp sau Telegram, explică Bastien Bobe, director tehnic pentru Europa la Lookout.

Este un software mic, o bucată de cod care va fi implementată de la distanță pe telefoanele victimelor iar acest soft va comunica cu un server. Acest server va prelua apoi controlul telefonului de la distanță pentru a extrage date, a activa microfonul sau urmărirea GPS. Ceea ce este nou, e faptul că acest coșmar s-ar putea să devină legal !

Smartphone-urile nu sunt singurele dispozitive care pot fi spionate prin aceste tipuri de tehnici. Este posibil să infiltreze boxe, mașini, televizoare sau ceasuri conectate în același mod, pentru a asculta conversațiile.