Fenomenul apeluror false sau abuzive la 112 este unul extrem de îngrijorător în România. Tocmai de aceea, Poliția Română a pus piciorul în prag. Ce trebuie să știe minorii din țara noastră, care de multe ori abuzează de acest număr de urgență în glumă?
Peste 21.000 de apeluri false sau abuzive la 112 în doar șase luni, se plâng polițiștii
Poliția este asaltată de apeluri false efectuate prin intermediul numărului de urgență 112. Tocmai din acest motiv, a fost pornită o campanie de conştientizare privind apelurile false, fiind vizați în special minorii.
Sute de acţiuni preventive au fost organizate, în ultimele săptămâni, de către Poliţia Română. Campania „Apelul fals la 112 pune vieţi în pericol! Sună responsabil!” a implicat peste 40.000 de persoane. Cei mai mulți au fost minori.
Campania a avut drept obiectiv principal creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la importanţa utilizării responsabile a numărului de urgenţă 112.
Potrivit Poliției Române, în primele 6 luni ale anului 2023, Poliţia Română a gestionat 811.719 apeluri 112. Dintre acestea, 21.168 au fost apeluri false sau abuzive.
Ulterior, poliţiştii au aplicat 20.494 de sancţiuni contravenţionale.
Care este mesajul vital transmis copiilor și tinerilor de către Poliția Română
În perioada 19 iunie – 31 august, în cadrul campaniei au fost organizate 597 de acţiuni preventive, dintre care 361 în mediul urban şi 245 în mediul rural, cu peste 41.600 de beneficiari, dintre care 30.412 minori.
„Campania a vizat trei direcţii de acţiune. Astfel, poliţiştii au desfăşurat acţiuni preventive directe în comunităţi, au fost diseminate mesaje preventive, în mediul online şi în mass-media şi au fost stabilite şi dezvoltate colaborări cu celelalte structuri cu atribuţii în sfera situaţiilor de urgenţă.
Activităţile de promovare a campaniei au avut loc în locuri publice (parcuri, mall-uri, tabere, locuri de petrecere a timpului liber), la care au participat şi alte structuri ale Poliţiei Române (rutieră, investigaţii criminale, ordine publică, siguranţă şcolară), în vederea transmiterii mesajelor preventive.
De asemenea, pentru promovarea campaniei, poliţiştii au participat la întâlniri cu grupurile ţintă, în vederea transmiterii de informaţii destinate prevenirii actelor de alertare abuzivă a autorităţilor”, au precizat reprezentanții Poliției Române.
Oamenii legii subliniază că numărul 112 trebuie apelat doar în cazuri reale de urgenţă. Vorbim despre accidente grave, incendii, infracţiuni sau situaţii medicale critice.
Polițiștii insistă pe importanţa educării copiilor asupra acestui aspect. Mesajul transmis celor mici şi tinerilor de către Poliția Română este următorul:
„Nu folosiţi niciodată numărul 112 pentru glume sau jocuri! Apelurile abuzive pot împiedica oamenii care au nevoie de ajutor să primească asistenţa necesară.
Mai mult, vă expuneţi unor consecinţe legale directe, precum sancţiuni contravenţionale ori chiar cercetare penală. Dacă nu sunteţi siguri cu privire la urgenţa unei situaţii, întrebaţi un adult de încredere.
Ei vă pot ajuta să decideţi când este momentul să sunaţi la 112 şi să înţelegeţi mai bine cum să folosiţi acest număr în mod responsabil.”