Poliția care s-ar putea desființa în România. Este anunțul serii: Atenţie, nu e una singură, sunt 7!

politia locala

SURSA FOTO: Dreamstime

Nicușor Dan a explicat de ce desființarea Poliției Locale nu se află pe agenda referendumului. Primarul Bucureștiului a declarat că susține această măsură, dar a menționat că există alte priorități financiare care necesită atenție, motiv pentru care subiectul nu a fost inclus în discuțiile privind referendumul.

Nicușor Dan despre desființarea Poliției Locale

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat că susține desființarea Poliției Locale. Totuși, a subliniat că această măsură nu a fost inclusă în agenda referendumului din cauza altor priorități, în special financiare, care necesită atenție.

Florin Negruțiu a menționat că, în cadrul unei dezbateri de la DigiFM, le-a adresat telespectatorilor întrebarea dacă sunt pentru sau împotriva desființării Poliției Locale. Conform lui, majoritatea răspunsurilor au fost în favoarea desființării acesteia.

El a subliniat că, în calitate de primar al Bucureștiului, cel mai important din România, s-a spus adesea că Poliția Locală nu servește cetățenii, ci primarul, fiind descrisă ca o „Garda Pretoriană” a acestuia, indiferent de nivelul administrației, fie că e vorba de primarii din București sau din comune. Negruțiu l-a întrebat pe edil dacă este de acord sau nu cu Poliția Locală.

Nicușor Dan a răspuns că, dintotdeauna, a fost pentru desființarea Poliției Locale. Totuși, a recunoscut că, având acum această instituție în subordine, trebuie să colaboreze cu ea. El a explicat că, potrivit legii, Poliția Locală are atribuții care, în cazul desființării, ar trebui să fie preluate de alte compartimente.

Dan a adăugat că atribuțiile de ordine publică ale Poliției Locale ar putea fi preluate de Poliția Națională, care este, să spunem, mai profesionistă în aceste chestiuni decât polițiile locale din orașele și comunele din România.

SURSA FOTO: Facebook, Nicușor Dan

De ce sunt chemaţi bucureştenii la referendum

Nicușor Dan a explicat că Poliția Locală are atribuții în domenii tehnice, cum ar fi disciplina în construcții și protecția mediului, menționând că, în București, nu există o singură poliție locală, ci șapte. El a subliniat că gradul de competență al acestor instituții este mai scăzut comparativ cu cel al Poliției Naționale și a recunoscut că funcționarea Poliției Locale lasă de dorit, deoarece „poate ajunge oricine” acolo.

„Atenție în București nu există o singură poliție locală. Sunt șapte poliții locale. Gradul de competență e mai mic decât la Poliția Națională”, a explicat edilul.

Când a fost întrebat de ce desființarea Poliției Locale nu se află printre întrebările propuse pentru referendum, Dan a explicat că există multe probleme în relația cu autoritățile centrale și a subliniat că, în opinia sa, această chestiune nu este la fel de importantă precum cele legate de aspectele financiare. Privind din zona Unirii, el a adăugat că, din păcate, „poziția națională s-a comportat total neprofesionist” în ultima vreme.

Cele două întrebări la care bucureștenii ar putea fi invitați să răspundă sunt:

1 Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

⁠2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

În plus, s-ar putea adăuga o întrebare propusă de PSD. Marcel Ciolacu își exprimă dorința de a introduce în buletinul de referendum următoarea întrebare:

3. „Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”