Statisticile arată că duminică, prin punctele de frontieră din România au efectuat formalitățile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, 313.000 de persoane, cetățeni români și străini. Au fost înregistrate, de asemenea, peste 80.000 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.
Pe sensul de intrare în România, au fost 181.154 de persoane. Dintre acestea, 10.099 erau cetăţeni ucraineni. Începând cu data de 10.02.2022 până la data de 04.06.2023, ora 24.00, în România au intrat, așadar, 4.426.672 cetăţeni ucraineni.
Minivacanța de Rusalii a creat aglomerație la frontierele României
Polițiștii de frontieră apreciază că numărul de persoane și mașini care încearcă să treacă frontierele va crește în următoarele ore.
„Ca urmare a faptului ca minivacanţa de Rusalii se încheie, iar cetăţenii români care s-au aflat în afara graniţelor ţării se întorc acasă, este preconizată o creştere a valorilor de trafic pe sensul de intrare, în principalele puncte de trecere a frontierei, în mod special la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria. Astfel, au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv de suplimentare a personalului”, a transmis Poliția de Frontieră.
În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din Ungaria si Bulgaria „pentru dispunerea unor măsuri comune astfel incât formalitățile de control să se deruleze cu operativitate”, mai precizează sursa citată.
Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă șoferilor utilizarea tuturor punctelor de trecere a frontierei. La granița cu Ungaria sunt 12 puncte de trecere a frontierei în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane, iar la granița cu Bulgaria sunt 11 puncte.
Aglomerație la granițele României și de 1 iunie
Joi seară, pe 1 iunie, multe dintre punctele de trecere a frontierei României sunt extrem de aglomerate, ajungându-se chiar la timpi de aşteptare de 500 de minute.
Problemele cele mai mari au fost raportate la vămile Siret, Nădlac şi Giurgiu.
În vama Siret, camioanele aşteaptă 500 de minute pentru ieşirea din ţară, la Albiţa 80 de minute, la Isaccea 340 de minute, la Negru Vodă 90 de minute, la Giurgiu 300 de minute, la Calafat şi Zimnicea 60 de minute, la Petea 210 minute şi 120 de minute la Nadlac II, indică datele aplicaţiei „Trafic online”, pusă la dispoziţie de Poliţia Română de Frontieră.
În cazul intrării pe teritoriul României, camioanele sunt nevoite să aştepte 120 de minute la Siret, 80 de minute la Albiţa, 60 de minute la Isaccea, 60 de minute la Galaţi, 480 de minute la Negru Vodă, 150 de minute la Calafat şi 120 de minute la Nadlac II.
Pentru românii care părăsesc ţara cu autoturismul, ei trebuie să ştie că au de aşteptat circa 50-60 de minute în punctele de trecere a frontierei de la Nădlac şi 60 de minute la Zimnicea.
Cât despre intrarea în ţară, cele mai mai cozi se înregistrează pentru autoturisme la vămile Giurgiu, Albiţa şi Petea, însă, din fericire, timpii de aşteptare nu sunt mai mari de 30-40 de minute.