Razie a polițiștilor la Târgul Vitan din București

Polițiștii au efectuat o razie duminică la renumitul Târg Vitan din București, un loc frecventat în fiecare duminică de mii de oameni în căutare de produse ieftine.

Atmosfera la Târgul Vitan este una deosebit de aglomerată, cu trotuare pline, trafic intens, vânzători ambulanți și sute de tarabe ce oferă o varietate de mărfuri. Acesta este cel mai mare târg de vânzări cu amănuntul din România, unde fiecare duminică aduce o agitație specifică.

Ofițerii de la Investigații Criminale au descoperit, însă, tone de mărfuri contrafăcute, dar și medicamente care, de obicei, se eliberează doar pe baza unei rețete medicale. Valoarea bunurilor confiscate depășește un milion de lei.

Cumpărători diverși, în căutarea produsului perfect

Există cumpărători care au confirmat că preferă să meargă acolo în căutare de piese pentru maşini. În timp ce unii clienți caută chilipiruri, alții sunt mai rezervați.

Unii caută produse specifice la prețuri mai acceptabile decât în alte locuri. Majoritatea știu că în aceste locuri nu se găsesc branduri autentice, dar unii oameni acceptă acest lucru și cumpără dacă materialul este suficient de bun.

Poliția Română
SURSA FOTO: Facebook, Poliția Română

Duminică, 20 octombrie 2024, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a anunțat că au fost executate 43 de mandate de percheziție în Târgul Vitan.

„Au fost identificate mai multe obiecte, articole vestimentare sau încălţăminte, cu mărci identice sau similare cu mărci înregistrate pentru astfel de produse, totodată fiind identificate ţigări sau medicamente care sunt supuse prescripţiei emise de farmacist.

Dorim să verificăm de unde le-au cumpărat, cum le-au cumpărat şi pe lângă faptul că le distribuiau către publicul larg, în ce alte direcţii mai sunt distribuite aceste tipuri de produse”, a explicat Dragoș Iliescu, șeful Poliției Sector 4.

În urma acestor acțiuni coordonate, persoanele vizate au fost preluate conform unor mandate de aducere și conduse la audieri, unde au fost intervievate pentru a oferi informații suplimentare în legătură cu faptele investigate. După finalizarea audierilor, autoritățile vor aplica măsurile legale corespunzătoare în funcție de rezultatele obținute și de gravitatea infracțiunilor constatate.

Cât despre marfa contrafăcută, aceasta a fost pusă în saci, încărcată într-un camion şi dusă într-un depozit al Poliţiei. Ulterior, aceste bunuri urmează să fie distruse.

Pedeapsa pentru punerea în circulaţie a produselor realizate ca urmare a contrafacerii

Până în prezent, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) nu a furnizat detalii despre concluziile perchezițiilor efectuate, lăsând loc speculațiilor cu privire la descoperirile realizate. Aceste percheziții sunt desfășurate în contextul comiterii infracțiunii de punere în circulație a unui produs care poartă o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, fapt ce constituie o încălcare a legislației privind proprietatea intelectuală și poate avea repercusiuni severe.

Potrivit Codului Penal, punerea în circulaţie a produselor realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fără drept a obiectului unei invenţii, se pedepseşte cu închisoare strictă de la 1 an la 3 ani sau cu zile-amendă.

Cercetările în această cauză continuă să fie realizate de agenții din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 4, care colaborează strâns cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Această colaborare este esențială pentru asigurarea unei anchete temeinice și pentru garantarea aplicării legii în mod corect, astfel încât să se prevină astfel de infracțiuni în viitor.