Important pentru cei care stau la bloc! Când poate un polițist să intre în casă fără consimțământul proprietarului

Important pentru cei care stau la bloc! Polițiștii sunt autorizați să intre într-o locuință sau într-un spațiu delimitat fără consimțământul proprietarului sau al persoanei juridice, în conformitate cu prevederile legale aplicabile, atunci când sunt îndeplinite anumite condiții stabilite de lege. Aceștia pot intra în locuința respectivă pentru:

  • salvarea vieții sau integrității unei persoane aflate în pericol;
  • prevenirea răspândirii unei epidemii, dacă există indicii că o persoană decedată se află în acel spațiu;
    capturarea unui autor de infracțiuni flagrante ce implică arme, substanțe explozive sau narcotice, violență, sau dacă infractorul este mascat, deghizat sau travestit;
  • capturarea unui autor de acte teroriste, dacă există dovezi că se află în acel loc;
  • braconaj.

Pentru a desfășura astfel de acțiuni, polițistul are dreptul să recurgă la utilizarea forței în următoarele situații:

  • dacă există motive clare de rezistență armată sau alte forme de violență, ori riscul distrugerii probelor;
  • dacă persoana refuză accesul sau nu răspunde solicitărilor polițistului.

Înainte de a intra într-un spațiu privat, polițistul este obligat să-și informeze superiorii cu privire la această intenție, cu excepția situațiilor de urgență, când raportarea trebuie realizată cât mai curând posibil. După neutralizarea pericolului sau prinderea infractorului, polițistul este obligat să părăsească spațiul respectiv, în absența unui consimțământ explicit care să îi permită să rămână.

Dacă se impune ridicarea de probe, polițistul poate solicita ca persoanele aflate în acel spațiu să rămână temporar pe loc sau să se retragă, până la finalizarea procesului de identificare. Pentru orice pătrundere într-un spațiu privat, se va întocmi un proces-verbal, iar o copie a acestuia va fi înmânată persoanelor implicate.

blocuri, bloc, la bloc
SURSA FOTO: Dreamstime

Bărbat din județul Galați, suspect de braconaj

Un exemplu relevant al aplicării acestor prevederi a avut loc în luna decembrie, în comuna Cerțești, județul Galați, unde poliția a desfășurat o percheziție domiciliară. Operațiunea a vizat un bărbat în vârstă de 54 de ani, suspectat de comiterea mai multor infracțiuni, inclusiv braconaj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și trafic de produse sau substanțe toxice. Acțiunea a fost desfășurată în conformitate cu legislația în vigoare, conform publicației Viața Liberă Galați.

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați au desfășurat o razie la domiciliul suspectului. În urma percheziției, au fost descoperite un adevărat arsenal și mai multe substanțe interzise, evidențiind activitățile ilegale desfășurate de acesta.

„Cu ocazia percheziției, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor, 13 capcane neautorizate de tip lațuri, un pistol artizanal ce folosește capse cu zgomot, 58 de capse cu zgomot, o armă de vânătoare calibru 12 mm, încărcată cu patru cartușe cu proiectil unic, 5,5 kg de carne de vânat, și două recipiente din plastic ce conțin o substanță roșiatică, susceptibilă a fi un pesticid extrem de toxic”, au declarat reprezentanții IPJ Galați.

În ciuda probelor ridicate care sugerează comiterea mai multor infracțiuni, bărbatul a fost lăsat în libertate, iar cercetările continuă. Conform informațiilor disponibile, suspectul se confruntă cu riscul unei pedepse cu închisoarea, care ar putea dura câțiva ani.