Într-un demers unic în România, Poliția Locală din Arad a inițiat o campanie pentru a combate absenteismul școlar și riscul de abandon educațional. Colaborând strâns cu unitățile de învățământ, polițiștii locali au vizitat acasă 109 elevi care au lipsit frecvent de la cursuri.

Această inițiativă are ca obiectiv principal conștientizarea familiilor asupra obligației copiilor de a urma învățământul obligatoriu, dar și înțelegerea motivelor din spatele absenteismului.

Poliția Locală intervine pentru a reduce absenteismul școlar

În Arad, polițiștii locali au luat măsuri pentru a identifica și sprijini elevii care absentează frecvent de la școală. Într-o inițiativă desfășurată pe parcursul ultimei săptămâni, aceștia au vizitat locuințele a 109 elevi ce au acumulat un număr semnificativ de absențe.

abandon școlar
SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit unui comunicat oficial, această acțiune a avut scopul de a atrage atenția părinților asupra obligației legale a copiilor de a frecventa învățământul obligatoriu de zece clase.

„Personalul Direcţiei Generale Poliţia Locală a colaborat cu unităţile şcolare, în sensul identificării elevilor care, din cauza condiţionărilor de natură socială, economică, culturală ori medicală, se află în risc de a abandona şcoala”, se precizează în comunicat.

Problemele de trezire matinală, principala explicație oferită de elevi

Un aspect surprinzător al acestei acțiuni a fost motivul invocat de majoritatea elevilor vizitați. Aceștia au declarat că absentează deoarece nu pot să se trezească dimineața pentru a ajunge la ore.

somn în timpul zilei
SURSA FOTO: Pexels

Acest argument a fost susținut și de părinții lor, care și-au exprimat neputința de a gestiona această situație.

„Majoritatea părinţilor vizitaţi şi-au exprimat neputinţa de a-i determina să se trezească dimineaţa.

Aparent, familiile respective par a nu conştientiza că ‘trezirea’ va surveni după încheierea raporturilor cu şcoala, când vor exista consecinţe multiple asupra vieţii lor de adult, inclusiv probabilitatea ca acei tineri cetăţeni să fie nevoiţi să muncească necalificat”, au mai transmis reprezentanții Poliției Locale.

Colaborarea între instituții, cheia prevenirii abandonului școlar

Poliția Locală din Arad subliniază că reducerea absenteismului și prevenirea abandonului școlar necesită un efort comun din partea mai multor actori.

„Abandonul sistemului de învăţământ nu poate fi stopat decât prin colaborarea dintre şcoală, familie şi comunitate”, se menționează în același comunicat.

Această inițiativă reprezintă un exemplu al modului în care autoritățile locale pot colabora cu instituțiile educaționale pentru a interveni în cazurile de risc educațional. Vizitele la domiciliu au avut și un rol preventiv, punând în evidență implicațiile pe termen lung ale lipsei de educație.

Astfel de măsuri ar putea fi replicate și în alte orașe din țară pentru a combate fenomenul îngrijorător al abandonului școlar și a încuraja implicarea părinților în procesul educațional al copiilor lor.