Purtătorul de cuvânt al IPJ Galați, agent șef principal Stoica Ciprian Teodor, a anunțat că au fost efectuate mai multe verificări la societățile comerciale care comercializează metale prețioase din municipiile Galați și Tecuci.
Poliția Română a intrat la rupere! Peste 28 de kilograme de aur au fost indisponibilizate
Agent şef principal Stoica Ciprian Teodor a declarat că poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat verificări la 12 societăţi comerciale, care desfăşoară activităţi de comercializare a metalelor şi a pietrelor preţioase la puncte de lucru, situate în municipiile Galaţi şi Tecuci.
Alături de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au participat și reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
În urma verificărilor, peste 28 de kilograme de aur și 140 de pietre prețioase au fost indisponibilizate.
”În urma controalelor efectuate, au fost descoperite şi indisponibilizate 23.357,38 grame de aur şi 140 de pietre preţioase, în valoare de peste 6.000.000 de lei şi au fost întocmite 4 dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, a precizat sursa citată.
S-au dat și amenzi
De asemenea, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați, agent șef principal Stoica Ciprian Teodor, a anunțat că au fost aplicate șase amenzi contravenționale în valoare de 31.500 de lei, plus dispunerea confiscării a 5.181,94 grame de aur şi argint, precum şi a 838 de lei.
Mare atenție când cumpărați metale și pietre prețioase
Pentru un cadou, un moment important din viața noastră ori pentru îndeplinirea unei dorințe proprii, în special în această perioadă a Sărbătorilor de iarnă, achiziționarea pietrelor prețioase necesită cunoașterea unui sumar de informații utile pentru noi, consumatorii. Din acest considerent InfoCons a trimis un comunicat de presă în care precizează la ce trebuie să fim atenți în această perioadă.
Conform datelor furnizate, in perioada 01.01.2019 -01.01.2021 nu au fost efectuate controale tematice sau operative la operatorii care comercializeaza pietre pretioase. Acestea nu se aseamănă cu achizițiile pe care le facem de ordin zilnic, acestea impunând o atenție și o responsabilitate mai sporită din partea consumatorilor. Atunci când achiziționăm pietre prețioase trebuie să fim atenți la următoarele:
- Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase.
- Prețurile de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat.
- Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte!
- Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!
- Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este NATURALĂ.
- Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate.
- Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitate în original, însoțit de factură sau bon fiscal.
- Asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.
- Cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară.
- Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării