În cadrul acestei acțiuni, Poliția Română va realiza și operațiunea Speed Marathon în ziua de miercuri, 9 aprilie, între orele 00:00 și 24:00. Este o intensificare a controalelor rutiere, axată exclusiv pe combaterea încălcării regimului legal de viteză.
Poliția Română va utiliza toate echipamentele disponibile
Polițiștii rutieri vor desfășura acțiuni cu caracter prioritar pentru identificarea șoferilor care depășesc limita legală de viteză. Vor fi utilizate toate echipamentele de supraveghere și măsurare a vitezei disponibile în dotarea Poliției Române, în vederea eficientizării acțiunilor și creșterii siguranței rutiere.
Datele statistice din primul trimestru al anului 2025 indică o situație alarmantă: la nivel național, au avut loc 129 de accidente rutiere cauzate de viteză neregulamentară, soldate cu 55 de decese și 98 de persoane rănite grav.
Aceasta înseamnă că viteza a fost cauza generatoare în 19,3% din totalul accidentelor grave produse în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2025.
„Polițiștii rutieri vor acționa cu prioritate pentru depistarea celor care depășesc viteza legală, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea Poliției Române”, a transmis autoritatea într-un comunicat.

Regimul legal de viteză din România
În România, regimul legal de viteză este stabilit astfel: în localități, limita este de 50 sau 70 km/h, în funcție de acordul administratorului drumului; în afara localităților, limita este de 90 sau 100 km/h, iar pe drumurile expres și autostrăzi, aceasta urcă la 120, respectiv 130 km/h.
Pentru creșterea eficienței în monitorizarea traficului rutier, sistemul E-SIGUR este operațional la nivel național. Acesta funcționează prin amplasarea radarelor în zonele cu risc rutier, înregistrările fiind analizate ulterior. Conducătorii auto identificați ca autori ai abaterilor primesc procesul-verbal de contravenție acasă, fără a fi necesară oprirea lor în trafic.
„Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri.
Pietonilor le recomandăm să respecte regulile de circulație aplicabile lor: aceștia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate și să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici”, este scris în comunicat.
Sistemul E-SIGUR utilizează radare de tip pistol, inclusiv modelul TruCAM II, montate pe trepiede, amplasate în afara carosabilului și în locuri vizibile. Acest sistem contribuie semnificativ la creșterea siguranței rutiere și are ca obiectiv reducerea numărului de accidente produse din cauza vitezei.