Sute de sancțiuni au fost aplicate în noaptea de sâmbătă spre duminică șoferilor care au încălcat legea. Sancțiunile au fost stabilite în timpul unei ample acțiuni a Poliției Capitalei.

Polițiștii Brigăzii Rutiere au desfășurat activități de control în mai multe zone „în scopul prevenirii accidentelor de circulație produse pe fondul conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.”

Totodată, controalele polițiștilor au vizat autovehiculele care transportă persoane în regim de taxi.

În urma controalelor efectuate, polițiștii rutieri au aplicat 176 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 108.900 lei și au constatat cinci infracțiuni. Trei dintre acestea sunt pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive, una pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului și încă una pentru conducerea unui autovehicul cu permisul suspendat.

De asemenea, au fost reținute 22 permise de conducere pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, pentru încălcarea regimului legal de viteză, pentru infracțiunile la regimul circulației pe drumurile publice și pentru că nu a fost respectată culoarea roșie a semaforului.

Totodată, au fost reținute 22 certificate de înmatriculare pentru deficiențele tehnice constatate și pentru lipsa autorizației taxi. În acest caz polițiștii au dispus și suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni de zile prin retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

România are cele mai multe accidente mortale pe șosele din Europa

Aproximativ 19.900 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui accident rutier în cursul anului trecut în Uniunea Europeană, o creştere cu 6% faţă de 2020, arată datele publicate luni de Comisia Europeană. România și Bulgaria continuă să fie țările cu cele mai multe victime ale accidentelor rutiere, la polul opus situându-se Suedia și Danemarca.

În perioada 2019-2020, numărul deceselor rutiere s-a diminuat cu 17%, în urma nivelului de trafic mai scăzut, ca urmare a restricţiilor impuse în pandemie. Media UE a fost în 2021 de 45 de decese la un milion de locuitori.

În 2021, cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (20 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) şi Danemarca (22 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori), în timp ce România (cu 92 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) şi Bulgaria (cu 81 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) au înregistrat cea mai ridicată rată a mortalităţii, potrivit Agerpres.

Datele preliminare pentru primele şapte luni din 2022 arată o creştere de peste 10% a numărului de decese cauzate de accidente rutiere în UE, faţă de perioada similară din 2021, dar tendinţa încă este sub nivelul de dinaintea pandemiei.