Mai multe persoane suspectate de braconaj piscicol, reținute
Autoritățile au desfășurat 40 de percheziții în județele Botoșani, Ilfov și Bihor, vizând persoane suspectate de braconaj piscicol. Peste 200 de forțe de ordine au participat la această operațiune amplă. În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit 300 de kilograme de pește și au reținut patru persoane pentru o perioadă de 24 de ore.
Inspectoratul de Poliție al Județului Botoșani a informat, miercuri, că polițiștii au efectuat 40 de percheziții domiciliare în județele Botoșani, Ilfov și Bihor. Acțiunea a vizat persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de braconaj piscicol.
”Peste 200 de forţe de ordine au fost implicate, într-o acţiune de amploare, organizată de poliţişti, care a fost documentată pe parcursul mai multor luni de zile.
Din cercetări a reieşit faptul că persoanele vizate de anchetă ar fi efectuat activităţi de braconaj piscicol, pe lacul de acumulare Negreni, utilizând unelte de pescuit interzise la deţinere, încălcând astfel legislaţia care protejează ecosistemul acvatic”, au afirmat poliţiştii.
Aceștia au mai subliniat că plasele monofilament sunt interzise atât pentru deținere, cât și pentru utilizare în activități de pescuit, deoarece permit capturarea unor cantități excesive de pește, inclusiv exemplare sub dimensiunea minimă legală. Acest lucru poate duce la diminuarea semnificativă a resurselor acvatice.
De asemenea, au explicat că plasele monofilament sunt fabricate din materiale sintetice care, odată abandonate, devin deșeuri ce contribuie la poluarea apelor și afectează grav fauna și flora acvatică.
Anchetatorii au indicat că persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni și-au procurat uneltele ilegale de pescuit de la furnizori din județele Ilfov și Bihor.
”În urma activităţilor desfăşurate, la locaţiile vizate, au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 16 kilometri de plasă monofilament, aproximativ 300 de kilograme de peşte, nouă bărci şi un autoturism.
Ancheta vizează mai multe persoane cercetate pentru infracţiuni de braconaj piscicol, faţă de patru persoane fiind dispusă măsura reţinerii, pentru 24 de ore”, au mai precizat polițiștii.
Ce prevede legea pescuitului
Amintim că potrivit Art. 51 din CAPITOLUL XII al Legii nr. 176/2024 privind pescuitul și protecția resurselor acvatice vii, următoarele fapte sunt considerate contravenții și se sancționează cu amendă între 1.000 și 1.500 lei, în funcție de situație:
- Pescuitul recreativ realizat de persoane care nu dețin sau nu au asupra lor permisul de pescuit recreativ sau elementele de identificare (în format letric sau electronic) care să ateste legalitatea activității;
- Încălcarea condițiilor specificate în permisul de pescuit recreativ;
- Refuzul prezentării permisului, licenței sau autorizației atunci când acestea sunt solicitate de persoane abilitate;
- Depășirea limitelor legale de captură pentru pescuit recreativ:
- Mai mult de 10 exemplare/zi din speciile de păstrăv, în apele de munte cu salmonide;
- Mai mult de 5 kg de pește/zi în apele din zonele colinare și de șes, pe cursul Dunării, brațele acesteia, Delta Dunării și apele maritime, cu excepția cazului în care s-a prins un singur exemplar ce depășește 5 kg.
- Utilizarea excesivă a echipamentelor: pescuitul recreativ în apele din zonele colinare și de șes, pe cursul Dunării, brațele sale, Delta Dunării și apele maritime cu mai mult de 3 undițe și/sau 4 lansete, fiecare echipată cu maximum 2 cârlige.
La ce trebuie să fii atent când mergi la pescuit
Conform Art. 53 din Legea nr. 176/2024 privind pescuitul și protecția resurselor acvatice vii, următoarele fapte sunt considerate contravenții și se sancționează cu:
- Amendă între 4.000 și 5.000 lei;
- Reținerea și suspendarea permisului, licenței sau autorizației pentru o perioadă între 30 și 90 de zile, după caz.
Faptele sancționate sunt:
- Plasarea uneltelor de pescuit fixe sau în derivă pe mai mult de două treimi din lățimea râurilor, canalelor și a Dunării;
- Utilizarea uneltelor de pescuit comercial fixe sau în derivă în: Complexul lagunar Razelm-Sinoe, Ghiolurile Belciuc-Erenciuc, Lacurile litorale;
- Nerespectarea măsurilor legale dispuse de personalul cu atribuții de inspecție și control, la termenele și în condițiile stabilite;
- Capturarea peștelui cu unelte de plasă și pripoane în: Râurile și lacurile din zona de munte, râurile colinare și de șes, (excepție fac Dunărea și Prutul);
- Pescuitul comercial în rețeaua de canale magistrale din: Sistemele hidroameliorative de irigații, sistemele hidroenergetice și ramificațiile acestora, (dacă lățimea luciului de apă este mai mică de 300 m);
- Pescuitul comercial cu setca pe cursul Dunării la o distanță mai mică de 50 m de mal, cu excepția: Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, Gurilor de vărsare ale Dunării în Marea Neagră.