Ungaria ar urma să bifeze o reușită în contextul politicii de deschidere spre Orientul Mijlociu. Mai exact, țara vecină cu România ar urma să se bucure de miliarde de euro, în contextul în care, investițiile companiilor asiatice au crescut în așa fel încât Ungaria nu a fost îndepărtată de pe harta investițiilor din Occident.
Cea mai mare investiție ecologică în istoria Ungariei va fi realizată de o companie sud-coreeană, ceea ce este un bun exemplu al succesului pe care țara îl datorează politicii sale de deschidere spre Orient. Procesul investițional nu a fost întrerupt nici de pandemie, deoarece Ungaria este în continuare o destinație atractivă pentru investitori. Nu numai pentru cei din est, dar și pentru cei din vest, scrie Magyar Nemzet.
”Să încheiem cu epoca aventurilor!”, a spus cu câțiva ani în urmă președinele Coaliției Democratice, Ferenc Gyurcsány, premierului Viktor Orbán. Potrivit stângii, politica de deschidere spre Orient este greșită. Această afirmație este infirmată în totalitate de invesițiile care vin în Ungaria din țările din Orientul Îndepărtat.
În ultimii ani s-a produs o schimbare de accent în rândul investitorilor. În timp ce anterior din punctul de vedere al investițiilor efectuate în Ungaria determinante au fost, în primul rând, țările din regiunea Atlanticului de Nord – în mare parte Germania și Statele Unite -, azi și-au consolidat pozițiile firmele din China, Japonia și Coreea de Sud. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Investiții (HIPA), 50% din investițiile realizate în perioada 2015-2018 au provenit din Germania și Statele Unite.
Însă, ponderea celor două țări a scăzut la 19% în 2019 și 2020. În schimb, se poate observa că procentul de 10% al investițiilor de capital realizat în perioada 2015-2017 de Coreea de Sud, China și Japonia a crescut în medie la 55%, în 2019-2020. Programul de convergență arată că din punct de vedere al valorii nominale din investițiile în valoare de 12,1 miliarde de euro, atrase prin colaborarea HIPA, 5,6 miliarde de euro au fost realizate de cele trei țări din Orientul Îndepărtat. În această perioadă companiile din Germania și America au efectuat investiții în Ungaria în valoare de 3,7 miliarde de euro.
Este interesant că cea mai mare investiție ecologică din istoria Ungariei va fi realizată de o companie din est, și anume de SK Innovation din Coreea de Sud. Compania va construi în localitatea Iváncsa, județul Fejér, o fabrică nouă, cu 681 de miliarde de forinți, iar prin această investiție vor fi create 2.000-2.500 de noi locuri de muncă.
Cea mai importantă companie pe piața mondială
Compania este una din cele mai importante companii de pe piața mondială pentru producția de acumulatoare. Fabrica de baterii din județul Fejér, construită de SK Innovation, va fi cea mai mare din Europa. Unitatea de producție va produce anual acumulatoare de stocare a energiei necesare pentru aproximativ jumătate de milion de mașini electrice.
Așa cum a scris și ziarul ungar ”Magyar Nemzet”, schimbarea de accent nu înseamnă că Ungaria a fost îndepărtată de pe harta investitorilor din Occident. Cifrele de anul trecut arată că prin 20 de proiecte cele mai multe investiții sunt realizate de Germania, iar Statele Unite sunt în fruntea listei privind crearea de noi locuri de muncă. În schimb, este un fapt real că datorită investițiilor venite din Orientul Îndepărtat mediul investițional ungar a devenit mai diversificat, iar relațiile economice ale Ungariei s-au consolidat cu regiunea estică ce înregistrează o creștere dinamică.
Se poate observa, de asemenea, că majoritatea investițiilor din China, Coreea de Sud și Japonia pot fi atribuite electromobilității care va caracteriza deceniile următoare. Ceea ce va asigura poziții favorabile Ungariei în domeniul transformării sub aspect tehnologic în industria de mașini.
Capacitatea Ungariei de atragere a capitalului a crescut semnificativ în ultimii ani. Diminuarea la 9% a impozitului pe profit, în 2017, realizat de companii, are un rol determinant în obținerea unei poziții distinse în competiția pentru investiții. Această cotă de impozitare este cea mai mică din Uniunea Europeană. Un al aspect atractiv a fost infrastructura construită, competitivitatea forței de muncă ungare, precum și politica Guvernului ungar de stimulare a investițiilor. Iar rezultatul a fost acela că nici izbucnirea pandemiei nu a suspendat aceste procese favorabile.
Investițiile anunțate de marile companii la începutul anului 2020 ating valoarea de 2.600 miliade de forinți, ceea reprezintă aproximativ 55% din PIB-ul anual al Ungariei. În următorii ani numai aceste investiții pot genera un surplus de 8-10 puncte procentuale din PIB.