Politică, diplomație și droguri. Fentanyl contra heroină și cocaină

George Miloșan

George Miloșan / SURSĂ FOTO: Arhivă EVZ

,,Trebuie să ne asigurăm că ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite nu va deveni realitate în Europa’’, afirma recent Ylva Johansson, comisarul UE pentru afaceri interne.

Se referea la pătrunderea pe continentul nostru a celui mai puternic drog, ,,la modă’’ în America, opinoidul fentanyl

S-ar încheia astfel perioada ,,romantică’’ în care europenii toxicomani folosesc droguri ,,clasice’’: heroină, cocaină, canabis și sintetice mai puțin periculoase decât fentanylul: metanfetamină, ecstasy, ketamină. Le-am enumerat doar pe cele mai importante, potrivit evz.ro.

Luna trecută, structurile specializate românești au capturat o cantitate impresionantă de cocaină în portul Constanța, destinată pieței olandeze. Oare cât timp va trece până când va fi capturată o cantitate echivalentă de fentanyl la una din frontierele noastre?

În cele ce urmează, voi încerca să evidențiez modul cum ,,drogul viitorului’’ influențează geopolitica zilelor noastre, mai ales peste Atlantic, dar cu trimitere spre Europa. Nu voi intra prea mult în detalii privind traficul internațional de substanțe halucinogene.

Diplomația fentanylului ia avânt între țărmurile Pacificului

În noiembrie 2023, Joe Biden și Xi Jinping se întâlneau la San Francisco cu prilejul  reuniunii A-PEC (Asia-Pacific Economic Cooperation). Unul dintre subiectele cheie pe agenda discuțiilor a fost fentanylul – drogul care macină de ani buni sănătatea americanilor – ai cărui precursori erau produși preponderent în China.

Anterior, într-un raport al Comisiei pentru China din Camera Reprezentanților, Beijingul era acuzat că ,,alimentează instabilitatea socială a Statelor Unite susținând societățile care exportă fentanyl și alte substanțe ilegale pe piața americană’’. Acuzație extrem de gravă. În același context, Anne Milgram, directorul DEA (Drug Enforcement Administration) – Agenția americană antidrog – arăta că ,,fentanylul este o amenințare letală pentru națiunea noastră’’.

La San Francisco, ,,diplomația fentanylului’’ s-a pus în mișcare la cel mai înalt nivel acoperind teme aparținând altor segmente ale relațiilor bilaterale din zona ,,sensibilă’’ a acestora. Delegația chineză ar fi  cerut în schimb, cu succes limitat,  mai puțină insistență din partea americană în contextul aplicării sancțiunilor determinate de problema respectării drepturilor minorității uigure din provincia Xinjiang.

O scurtă incursiune în istorie cu trimitere către zilele noastre

Unii analiști au găsit repede o explicație istorică a exportului de fentanyl produs în China către piața americană. În primele decenii din secolul al XIX-lea, negustorii britanici au observat că chinezilor din zonele populate de coastă ale Imperiului de Mijloc, le plăcea opiul adus tot de ei, din India. Drogul era cumpărat pe mai nimic din această colonie a Coroanei și schimbat pe mărfuri chinezești – ceai, mătase, porțelanuri – vândute la preț bun în Insulele Britanice, America și în Europa continentală.

Opiul era mană cerească pentru o întreagă clasă de comercianți britanici și nu numai. În 1830, opiul era primul produs de import al Chinei. Pentru Marele Dragon, era un dezastru uman și financiar. Exportând mărfuri de calitate, se importau halucinații bine plătite,  boală și sărăcie. Când chinezii au pus piciorul în prag înterzicând importul drogului, a început războiul – primul ,,Război al  Opiului’’ (1839) – câștigat, binențeles, de englezi și aliații lor europeni. China a fost obligată să importe în continuare. Chiar mai mult.

,,Secolul umilinței’’, ultima paranteză neagră în istoria Chinei

Conflictul armat a fost începutul unei perioade de războaie pierdute, cedări teritoriale și rușine asumată pe care chinezii o numesc ,,secolul umilinței’’, încheiată în 1949, odată cu venirea la putere a comuniștilor lui Mao Zedong. Nu pot să cred că fentanylul ar fi purtătorul material al unei răzbunări peste veacuri a Beijingului în fața Occidentului, așa cum susțin unii comentatori.

Mai ales că cei care suferă acum mai mult, americanii, s-au amestecat foarte puțin în afacerile interne ale Chinei în perioada respectivă, în comparație cu Germania, Imperiul Britanic, Franța – până și Austria – Rusia țaristă și Japonia. Ultimele două au anexat teritorii întinse în vest și nord-vest. Învinsă în ultima conflagrație mondială, Japonia a trebuit să le retrocedeze, dar Manciuria exterioară ocupată de Rusia în urma Tratatului de la Pekin (1860) este și azi teritoriu rusesc.

Joe Biden și Xi Jinping, font comun împotriva traficului cu fentanyl?

În noiembrie 2023, la San Francisco, Biden și Xi Jinping au fost de acord să coopereze pentru a contracara traficul de fentanyl către America, drogul care surclasase substanțele halucinogene extrase din plante. 70% din decesele datorate unor supradoze  – 111023 în 2022 și 107543, anul trecut – au fost determinate de fentanyl. În 2021, pentru prima dată, DEA a capturat – la frontiera cu Mexicul – mai mult fentanyl decât heroină și cocaină, iar în anii care au urmat, statistic vorbind, traficul de fentanyl s-a dublat pe teritoriul Statelor Unite.

Rezultalele acordului Biden-Jinping au început să apară în lunile care au urmat. În iunie, a fost demantelată o mare rețea de distribuție aparținând cartelului mexican Sinaloa. Erau implicate ,,băncile clandestine’’ ale grupărilor mafiote chineze din Statele Unite. Operațiunea a fost posibilă datorită cooperării pe axa Washington-Ciudad de Mexico-Beijing, și este considerată unică în istoria recentă a combaterii traficului de droguri, când China s-a alăturat Americii. În paranteză fie spus, La San Francisco, Xi Jinping s-a întâlnit și cu președintele mexican, Andres Manuel Obrador.

Mexicul, placa turnantă a traficului către SUA. Perspective…europene

Drogul în stare brută sau precursorii acestuia ajung în porturile mexicane de la Oceanul Pacific din Asia de sud est, respectiv din China, Thailanda sau India. Produsul finit se realizează în laboratoarele celor două mari carteluri mexicane: Sinaloa/Pacifico și Jalisco. Despre Sinaloa am auzit câte ceva și prin părțile noastre. Dacă a ajuns în Albania – știm asta dintr-o recentă  anchetă de presă – cu siguranță a luat legătura cu principalul distribuitor de droguri în Europa: ‘ndrangheta calabreză.

Cartelul este condus de cei patru fii ai celebrului Joaquin ,,El Chapo’’ Guzman, de câțiva ani într-o închisoare de maximă siguranță din Statele Unite. Acționează în trei state din nordul Mexicului, la fontiera cu SUA: Baja California, Sonora și Culiacan. Rivalii de la Jalisco – Cartel Jalisco Nueva Generaciòn (CJNG) – au trecut mai târziu la traficul cu fentanyl, dar se ocupă de droguri sintetice – metanfetamină, în special – încă de la începutul anilor 2000.

Pentru uz medical, fentanylul este produs în SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia, Italia și Elveția. A devenit ilegal atunci când a început să fie utilizat în afara spitalelor, cu concursul unor medici și farmaciști. America a început prima… Când autoritățile au luat măsuri împotriva acestora,…au apărut traficanții. Cu morfina a fost la fel, dar acum o sută de ani. Să vedem cum va evolua situația în Europa.

Avantaje și concluzii … politice

Avantajele fentanylului sunt nenumărate în comparație cu cocaina – pasta de coca se ,,importă’’ pe mulți bani, din Columbia – sau canabisul și opiul, care înseamnă plantații întinse, mare consum de apă, lanț de producție mai lung și sofisticat. Într-un cuvânt: pericol continuu. În plus, pastilele de fentanyl – cu eficiență ridicată pe piață – ocupă puțin spațiu și sunt ușor de transportat. ,,Catârii’’, cei care transportă drogul în teritoriu – celebrii deja datorită filmului regizat de Clint Eastwood (,,The Mule’’-2018) – sunt greu de depistat de forțele de ordine.

Dosarul privind migrația ilegală la frontiera Mexicului cu Statele Unite este o sursă constantă de disensiune la nivelul conducerii celor două țări, cu influență asupra alegerilor prezidențiale americane de aproape două generații. Dacă adăugăm traficul de droguri – ,,clasice’’ și sintetice, cu fentanylul în frunte –  peste această frontieră,  ajungem la concluzia că Mexicul  este chiar un participant indirect în procesul electoral american.

Președinții Joe Biden și Andres M. Obrador au avut o relație ,,neutră dar constructivă’’ inclusiv la nivel personal. Cu Donald Trump la Casa Albă și Claudia Sheinbaum la Palatul Național din Ciudad de Mexico vor izbucni noi furtuni la frontiera de pe Rio Grande del Norte. Kamala și Claudia par să se înțeleagă mai bine…