Nici SUA, sub Donald Trump, nu au fost imune la asemenea tendințe. Un grup de reflecție european avertiza săptămâna trecută că mai persistă încă un risc ca SUA să derapeze în autoritarism.
Conferinţele pentru democraţiei iniţiate de Joe Biden
Administrația Biden a anunțat prima din cele două „conferințe pentru democrație” virtuale, care va reuni luna viitoare oficiali guvernamentali, reprezentanți ai societății civile și lideri de afaceri din peste 100 de țări. Poate părea un pic prea mult, dată fiind istoria Americii de împrietenire cu dictatori și răsturnare a unor conducători aleși pe care nu-i plăcea, potrivit The Guardian.
Invitațiile au ajuns la un grup atât de variat de țări încât cuprinde de la democrații liberale și democrații slabe până la state cu caracteristici autoritare. Joe Biden merită să fie aplaudat pentru că urmărește o reînnoire a democrației, cerându-le participanților să mediteze la propriul lor istoric în privința respectării drepturilor omului și a luptei anticorupție.
Lumea se confruntă cu o revenire a politicii marilor puteri, caz în care normele globale trec pe locul doi, după sferele istorice de influență. Amenințarea Rusiei la adresa Ucrainei este un bun exemplu. Nimeni nu ar opta să fie într-o astfel de situație, dar democrațiile sunt nevoite să se confrunte cu ea. După cum a remarcat și UE, mările, spațiul și internetul au devenit domenii tot mai aprig disputate.
Dl Biden este un realist. El e pregătit să coopereze cu țări de la Polonia și până la Filipine, unde democrația este în regres, pentru a descuraja Moscova și Beijingul. Totodată, lumea nu este doar albă și neagră. India, o democrație cu probleme, a diluat comunicatul final al COP26 de luna aceasta, cu sprijinul Chinei autoritare.
China, marele absent de la sărbătoare americană a democrației
Beijingul va fi fantoma la această sărbătoare americană a democrației, un fapt evidențiat și de invitația trimisă de dl Biden Taiwanului. Relațiile sino-americane pot fi competitive, dar nu atât de încordate încât niciuna dintre țări să nu fie dispusă să coopereze. Naționalismul vaccinului a fost un semnal de alarmă cu privire la cum poate fi transformată puterea non-militară în armă.
Ar fi greșit să justifici unele acțiuni ale SUA prin demonizarea rivalilor lor. Sistemul economic și politic alternativ al Chinei nu face conflictul inevitabil, deși retorica belicoasă a Beijingului și cheltuielile militare ale SUA îl fac mai greu de evitat. Convorbirea virtuală de luna aceasta dintre președinții chinez și american a făcut să pară că țările lor sunt precum două camioane care accelerează în paralel pe autostrada relațiilor internaționale și au nevoie de un parapet de protecție.
Noile reguli rutiere sunt esențiale în domeniul comerțului, unde dl Biden a continuat politica dlui Trump de mărire a tarifelor vamale impuse exporturilor chineze. SUA au înregistrat o reacție negativă din cauza problemelor economice induse de o deschidere comercială ale cărei efecte ar fi trebuit să fie diluate de politicile de redistribuire.
China a devenit mai bogată fără a deveni și mai democrată
În absența lor, rezultatul a fost o inegalitate scăpată de sub control în SUA și o Chină mai bogată dar inegală. Dl Biden argumentează că el acționează astfel încât economia să lucreze în favoarea americanului de rând, contribuind deci și la restabilirea încrederii lui în democrație. Însă, fără o reformă a regulilor comerciale globale, beneficiile salariilor mai mari din SUA vor ajunge cu precădere la țări precum China, care inhibă veniturile gospodăriilor.
Drept răspuns, dl Biden urmărește să încheie coaliții cu aliații democratici pentru a substitui actualul model de liberalizare. Istoricul chinez Qin Hui susține că la stânga globalizarea este cu atât mai populară în China cu cât este mai nepopulară în Occident. Qin propune ca problema inegalității tot mai mari din China să fie ameliorată printr-o reformă politică, astfel încât muncitorii să-și poate consolida pozițiile de negociere. Pare o posibilitate puțin probabilă.
China a devenit mai bogată fără a deveni și mai democrată. Opiniile profesorului Qin pot rezona bine la Washington, însă ele ating o notă falsă la Beijing, care i-a interzis acestuia o parte din operă și preferă mai degrabă lozincile care proclamă o combatere a veniturilor mari. Dl Biden realizează că valorile democratice sunt sub atac, atât pe plan intern cât și extern. Președintele american a identificat corect problema. Partea dificilă este să o remedieze.