Politica externă actualizată a Rusiei va fi îndreptată spre a pune capăt dominației Occidentului în afacerile globale, deoarece acesta este „obsedat” de ordinea mondială unipolară, a declarat miercuri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
„În politica noastră externă actualizată, vom vorbi despre necesitatea de a pune capăt monopolului Occidentului asupra formării vieții internaționale”, a declarat Lavrov în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.
Ministrul a subliniat că „de acum înainte, viața internațională ar trebui să fie determinată… pe o bază echitabilă, universală, a unui echilibru de interese, așa cum cere Carta ONU, care consacră principiul egalității suverane a tuturor statelor”.
Potrivit lui Lavrov, Occidentul este „obsedat” de ordinea mondială unipolară și împiedică formarea de noi centre globale.
„Și toate acestea în speranța de a continua … să colecteze un tribut de la umanitate, pentru a extrage chiria hegemonului”, a spus el.
Lavrov a susținut inițiativa parlamentară de a organiza un forum internațional pentru a combate modelele moderne de neocolonialism și a răspuns acuzațiilor Franței privind politica neocolonială a Rusiei, calificând remarcile ca fiind un „caz clinic” și o încercare de a trece „de la un cap bolnav la unul sănătos”.
„Parisul, care, împreună cu alte țări europene, a comis numeroase crime sângeroase pe continent și care astăzi consideră în mod deschis Africa ca fiind curtea sa din spate, face acuzații la adresa Moscovei, care a jucat un rol principal în eliberarea popoarelor de pe continent de sub opresiunea colonială”, a afirmat ministrul.
Occidentul duce un război hibrid împotriva Federației Ruse
El a susținut că Occidentul duce un război hibrid împotriva Rusiei, folosind o gamă largă de instrumente, inclusiv sancțiuni, războiul din Ucraina și campanii de denigrare în mass-media, și încercând să încercuiască Rusia cu un „cordon sanitar”, izolând-o de restul lumii și transformând-o într-un „fel de țară necinstită”, cu scopul final de a o dezintegra.
Extinderea NATO până la granițele Rusiei și utilizarea Ucrainei ca punct de sprijin militar fac parte integrantă din cursul anti-rusesc, care „a ajuns la un punct fără întoarcere”, a adăugat el.
Lavrov a declarat că, după multe cazuri de înșelăciune occidentală, Moscova și-a pierdut complet încrederea în relațiile cu Occidentul.
El a declarat că Rusia pregătește o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU pentru a găsi posibilitatea unei anchete internaționale privind exploziile de pe gazoductele Nord Stream.
El a declarat că Moscova nu crede în afirmațiile Occidentului de neimplicare în accident și că politicienii occidentali „mint, ascund adevărul despre atacurile teroriste asupra gazoductelor Nord Stream și Nord Stream-2, la fel cum au mințit și în legătură cu acordurile de la Minsk”, care au fost semnate nu pentru a soluționa pașnic conflictul din Ucraina, ci pentru a da timp Ucrainei să își consolideze capacitățile militare.
Lavrov a declarat că vede încercări de a submina cooperarea Rusiei cu Moldova și de a alunga forțele de menținere a păcii rusești din Transnistria – un stat separatist nerecunoscut care este recunoscut la nivel internațional ca parte a Moldovei.
El a subliniat că mulți membri ai actualului guvern moldovean au cetățenie română, promovează ideea integrării Republicii Moldova în România și nu apără interesele poporului moldovean.
În prezent, Ministerul de Externe își revizuiește obligațiile față de organizațiile internaționale din cauza atitudinii părtinitoare și discriminatorii a acestora față de Rusia, precum și a încălcării „regulilor și procedurilor în fiecare zi, doar … pentru a adopta rezoluții antirusești”, a menționat el.
Potrivit lui Lavrov, în timp ce examinează câteva sute de tratate și convenții pentru a vedea dacă este necesar să fie puse în aplicare în continuare, partea rusă întârzie, de asemenea, plățile către organizațiile în cazul în care interesele sale sunt „încălcate”.
În același timp, lumea nu este limitată de țările occidentale; activitatea diplomatică în alte direcții este în curs de desfășurare, a declarat cel mai înalt diplomat al țării.
Cooperarea în Eurasia a crescut
Cooperarea în Eurasia a crescut, zeci de țări vizând relații de parteneriat cu Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU), inclusiv prin semnarea unor acorduri de zone de liber schimb, a adăugat el.
El a afirmat că lumea islamică este de mult timp o prioritate pentru politica externă rusă, iar cooperarea evoluează, inclusiv prin intermediul Organizației de Cooperare Islamică (OCI), la care Moscova este observator de aproximativ 10 ani.
De asemenea, Rusia discută cu China despre formarea unei lumi multipolare, iar în viitorul foarte apropiat vor avea loc o serie de contacte ruso-chineze „la un nivel politic înalt”, a spus el.
Lavrov consideră că procesul de formare a unei lumi multipolare va dura mult timp și că, cel mai probabil, actuala generație nu-l va vedea finalizat.
„Cu toate acestea, procesul a început”, a spus el.
Cu această ocazie, Lavrov a anunțat, de asemenea, că Rusia intenționează să introducă un regim fără vize cu 11 țări în viitorul apropiat, precum și un regim de scutire de vize cu șase țări, inclusiv India și Indonezia.
În plus, Ministerul de Externe va publica până la 1 iunie un raport privind posibilitatea introducerii vizelor electronice pentru cetățenii a încă 70 de țări, a spus el, promițând că „nu vor exista probleme pentru țările prietene”, scrie Anadolu Agency.