Prin astfel de mişcări, cum este şi creditul acordat Moldovei, China arată că vrea să fie nu numai un gigant economic, ci şi un uriaş politic. China va împrumuta Republicii Moldova un miliard de dolari. O mişcare absolut surprinzătoare. Ca mărime, suma reprezintă aproape cât tot bugetul de stat pe un an al Moldovei. Anul trecut China anunţase că împrumută alte zece miliarde de dolari ţărilor africane. Tot China este însă şi cel mai mare creditor al Statelor Unite. Altfel
Prin astfel de mişcări, cum este şi creditul acordat Moldovei, China arată că vrea să fie nu numai un gigant economic, ci şi un uriaş politic.
China va împrumuta Republicii Moldova un miliard de dolari. O mişcare absolut surprinzătoare. Ca mărime, suma reprezintă aproape cât tot bugetul de stat pe un an al Moldovei. Anul trecut China anunţase că împrumută alte zece miliarde de dolari ţărilor africane. Tot China este însă şi cel mai mare creditor al Statelor Unite. Altfel spus, chinezii, care câştigă în medie de zeci de ori mai puţin decât americanii, îi ajută pe aceştia să-şi finanţeze consumul dincolo de cât îi ţine plapuma. Practic, China n-a fost atinsă de criză. Aceasta s-a manifestat doar printr-o uşoară reducere a explozivului său ritm de creştere: vreo două trimestre, economia lor a crescut doar cu 6%-7% şi nu cu zece, cam cât e media în ultimele două decenii. Acest ritm de creştere a făcut ca rezerva valutară a Chinei să ajungă la cifre fabuloase. Să nu uităm: China este condusă de Partidul Comunist. Valorile democraţiei occidentale sunt complet nerelevante în societatea chineză. China este deja una dintre marile puteri economice ale lumii. O ţară care în urmă cu patru decenii avea mari probleme cu asigurarea hranei zilnice pentru cetăţenii ei a făcut un salt probabil nemaiîntâlnit în istorie, ţinând cont şi de mărimea Chinei.
Prin astfel de mişcări, cum este şi creditul acordat Moldovei, China arată că vrea să fie nu numai un gigant economic, ci şi un uriaş politic. Africa părea o zonă lipsită de interes pentru marile puteri consacrate. China a venit să umple acest gol. Să ne amintim şi că atunci când România era în pragul intrării în incapacitate de plată, în 1999, tot China a fost aceea care a plasat 75 de milioane de dolari la BNR. Acum China ajută Moldova, un gest care i-a surprins pe analişti. El poate fi interpretat şi ca un gest de curtoazie faţă de România, mai ales că în acest an va avea loc şi o întâlnire româno-chineză la cel mai înalt nivel. Noi am putut oferi Moldovei un ajutor doar de 100 de milioane. Sigur, Moldova nu va putea trăi doar din astfel de ajutoare. Dar la Chişinău, practic, abia acum a venit anul 1989. Pentru prima dată, ţara este condusă de un guvern cu convingeri clar prooccidentale. De la Mircea Snegur şi până la Voronin, Moldova nu a ieşit nicio clipă de pe orbita Moscovei.
Acum, cu un premier pragmatic, Moldova încearcă să facă primii paşi către integrarea europeană, fără declaraţii belicoase inutile la adresa Moscovei, Rusia fiind, încă mult timp de-acum încolo, cel mai important partener comercial. Iată cum spectaculoasa creştere economică îi permite acum Chinei să facă o politică la nivel global, încercând să-şi extindă influenţa în zone pe care Occidentul le-a lăsat la periferia propriilor sale interese.