Potrivit Comisiei de prognoza, pana in 2008, Romania va avea o dezvoltare economica sustinuta. Produsul intern brut va creste, in medie cu 6,2% pe an. Exporturile vor creste si ele cu 14,2%, importurile, cu 13,7%, numarul salariatilor cu 1%, iar salariul real va evolua, in medie, cu 7,8% pe an. Desigur, toate aceste evolutii sunt privite in raport cu o reducere a ratei inflatiei pana la 3% in 2008. Ce se intampla insa in realitate? In Raportul lunar al Bancii Nationale a Romaniei
Potrivit Comisiei de prognoza, pana in 2008, Romania va avea o dezvoltare economica sustinuta. Produsul intern brut va creste, in medie cu 6,2% pe an. Exporturile vor creste si ele cu 14,2%, importurile, cu 13,7%, numarul salariatilor cu 1%, iar salariul real va evolua, in medie, cu 7,8% pe an. Desigur, toate aceste evolutii sunt privite in raport cu o reducere a ratei inflatiei pana la 3% in 2008.
Ce se intampla insa in realitate? In Raportul lunar al Bancii Nationale a Romaniei se arata ca in trimestrul II al acestui an, PIB s-a majorat cu 4,1%, in termeni reali, comparativ cu intervalul similar din anul anterior. Raportul consemneaza o incetinire a vitezei de crestere cu 1,8%, comparativ cu primele trei luni ale anului. Contributia cererii externe nete la cresterea economica a continuat sa se deterioreze, in conditiile in care exporturile au crescut cu numai 3,3%, acesta fiind considerat cel mai scazut ritm din ultimele 13 trimestre. Doar importurile si-au mentinut dinamica alerta (+16,1%). Anul acesta nu a fost favorabil nici sectorului productiv. Activitatea industriala a inregistrat cel mai sever declin din ultimii patru ani si jumatate (ritm anual de 7,7%). In aceste conditii, rata anuala cumulata de crestere a volumului productiei industriale in primele sapte luni ale anului a fost de numai +1,3%, comparativ cu +4% in perioada similara din anul anterior.
Pe acest fond, putin incurajator, al evolutiei a economiei romanesti, castigul salarial mediu net a tot crescut, spre bucuria angajatilor. La inceputul lunii octombrie nivelul mediu urcase la 736 de lei, cu 23,9% mai mult fata de salariul net pe economie din perioada similara a anului trecut. Guvernatorul Bancii Nationale a lansat la inceputul acestei luni o adevarata bomba: in urmatorii ani, salariile se vor tripla. Nu a gasit de cuviinta sa aduca nici un argument si toti au luat vestea ca pe una minunata, si atat. Pentru cine stie care sunt conditiile aderarii la Uniunea Europeana, mesajul guvernatorului a fost clar. UE nu ne primeste cu actualul salariu minim, chiar daca vom avea toate celelalte “lectii” facute de nota zece. In clipa in care se va pune in discutie nivelul salarial, vom putea discuta, in termeni reali, despre integrarea noastra in Uniune sau nu. Pana atunci, ne jucam doar de-a soarecele cu pisica. si expertii nostri economici (veritabili, nu doar cu numele pe sticla ecranului TV) stiu acest lucru, nu numai guvernantii. Analizele sunt facute. Argumentele aduse. Mai ramane doar ca sa fie luate in atentie de cei care fac politicile si strategiile acestui stat.
Capital: Se discuta despre integrarea noastra in UE in termeni carora fiecare sa le dam interpretarea dorita. Dvs., ca si cercetator cu “state” vechi in jocurile economice la nivel international, ce parere aveti?
Constantin Ciutacu: Nu ne putem integra in UE cu actualele niveluri salariale minime si medii. Cum credeti ca va putea un roman sa faca performanta comparabila cu a celorlalti cetateni ai Europei care au un venit de 2.000 – 3.000 euro pe luna? Ce constructie europeana poate fi asta? Cu obligatii egale, dar nu si cu drepturi egale. Uniunea nu va putea functiona cu asemenea probleme.
Capital: Ce inseamna atunci toate declaratiile si rapoartele din ultima vreme? Pe de o parte le spunem investitorilor straini “Veniti aici, pentru ca avem cea mai ieftina forta de munca”. Pe de alta nu suntem agreati in UE cu actualele salarii. Este un joc politic? Sau o bataie de joc?
Constantin Ciutacu: Forta de munca ieftina nu este un avantaj competitiv. Este un dezavantaj pentru Romania. Avantaje comparative ar fi daca ar veni investitorii si i-ar plati pe angajatii romani la fel ca pe cei din restul Europei. In curand nimeni nu va mai accepta asa ceva pentru ca este anticoncurential tot ce se petrece aici.
Capital: Forta ieftina a mainii de lucru face parte din strategia noastra economica.
Constantin Ciutacu: Ce strategie avem noi? Vrem sa intram in patru labe si cu fundul gol, iertati-ma, in UE.
Capital: Tinerii nostri, precum vedeti, pleaca pe capete, in orice conditii. Invatamantul, daca nu se mareste procentul alocat din PIB, este acum in pragul unui conflict fara precedent.
Constantin Ciutacu: Ce reprezinta 6% din PIB, daca se va aloca, pentru educatie? Daca il raportam la PIB-ul Germaniei sau altui stat european, avem dimensiunea exacta a diferentelor dintre ceea ce revine pe cap de locuitor in medie. 6% din PIB-ul nostru pentru educatie reprezinta 150 de euro in medie pe locuitor, iar 3% din PIB-ul Germaniei pentru educatie reprezinta 750 de euro. In felul acesta ar trebui sa se faca evaluarea necesarului si comparatiile. Altfel, devenim hilari.
Capital: Nu trebuie calculat si o rata a investitiei pe care o facem in educatie?
Constantin Ciutacu: Este al doilea aspect pe care voiam sa-l semnalez. Este bine ca Romania, care are un PIB atat de mic prin comparatie cu alte state ale UE, sa aloce 6% din el pentru educatie? Ii invatam pe tineri pentru ca apoi ei sa plece la cules de capsuni in Spania sau sa faca munci necalificate in strainatate. Este bine sa le dam forta de munca ieftina altora, pe care noi o platim cu greu din saracia noastra, atata timp cat nu avem nici o strategie de ocupare si de mentinere a valorilor in tara?
Capital: Este platit mai bine la noi decat in alta parte absolventul cu studii superioare fata de cel fara studii? Un consilier al ministrului culturii imi spunea ca ia cinci milioane si ceva, brut. Un contabil, la o firma privata ia sase milioane. O femeie de serviciu ia tot atat.
Constantin Ciutacu: Noi am pierdut complet notiunea de valoare in materie de capital uman. si cei care au terminat un liceu, si cei care au terminat o facultate sau au luat o diploma intr-un master primesc acelasi salariu. De 15 ani ne luam dupa toate lozincile care nu au nici un continut si dupa programe care sunt doar povesti frumoase. Am ajuns in situatia in care daca vrem sa facem o afacere nu gasim forta de munca pe piata romaneasca. Cei mai buni meseriasi pleaca sa lucreze in strainatate. Sunt cei care ar trebui sa contribuie la dezvoltarea economiei noastre.
Capital: Dar vin inapoi cu bani mai multi pe care-i cheltuie in Romania.
Constantin Ciutacu: Banii aia sunt otrava pentru economia romaneasca. Eu am facut un calcul aproximativ si daca raportul dintre salariile din Romania si oricare tara din UE este de unu la zece, banii pe care-i trimit aici desfiinteaza zece locuri de munca. Ei construiesc aici, cu banii respectivi, o casa care nu produce nimic sau cumpara produse aduse tot din import. Asta deterioreaza cursul de schimb, contul curent, iar agentii de aici nu mai au piata de desfacere. Nu mai cumpara nimeni produse romanesti.
Capital: Ba da. Cumpara strainii produsele fabricate la noi in lohn.
Constantin Ciutacu: Lohnul va pleca de tot din Romania, in curand. si el ne-a creat multe probleme, pentru ca ne-a umflat artificial si importurile si exporturile. In realitate, noi facem doar un tranzit care ne umfla indicatorii. Incepem sa ne laudam cu cresterea ponderii importurilor si exporturilor in PIB, dar in realitate sunt doar baloane de sapun.
Capital: Ce se va intampla in viitorul apropiat, din perspectiva scaderii populatiei tinere?
Constantin Ciutacu: Deocamdata, marim in prostie numarul de studenti. Ne laudam ca avem 700.000 de studenti pe care-i pregatim pentru altii de fapt. Dar tot prost ii pregatim. Eu sunt in invatamantul superior de stat din 1972, dar n-am asistat la o deteriorare mai mare ca aceea petrecuta dupa 1995. Nu mai exista nici o selectivitate. Intra toti, daca platesc o taxa. Nu stiu de ce intra. Nu-i intereseaza nimic. Nu invata nimic si primesc diplome. Nu va mai spun ce se intampla in facultatile particulare… Chiar si pe studentii buni (cam zece intr-un an de studii) ii inunda dezinteresul celorlalti.
Capital: Se poate vorbi de un invatamant performant cu un buget mai mic decat oricand? Mai sunt interesati profesorii de performanta studentilor, daca salariul nu le ajunge sa-si cumpere mancare, nu mai vorbim de carti, perfectionare…
Constantin Ciutacu: Daca dam salarii mari vom avea si valoare adaugata mare si productivitate mare.
Capital: Intram intr-un cerc vicios. Guvernul nu accepta marirea salariilor tocmai pentru ca nu avem productivitate. Vine UE si ne spune, pe de alta parte, sa nu mai marim salariile.
Constantin Ciutacu: Daca UE decide ca trebuie sa intram in Uniune, va spune cu siguranta ca salariul minim trebuie sa fie de sapte euro pe ora, sa zicem. Altfel, noi vom face tarilor membre concurenta neloiala. Le delocalizam unitatile de productie.
Capital: Uniunea se joaca cu noi de-a soarecele cu pisica? Acum vin marii investitori aici tocmai pentru ca forta de munca este ieftina.
Constantin Ciutacu: Cat merge bine si se obtine profit bun, nimeni nu zice nimic. In momentul in care vom incepe sa contam cu ceva, adica sa fim eligibili, EU va incepe sa impuna restrictii cu privire la libera circulatie a persoanelor. Daca lucrurile vor continua asa, vom ramane o tara de intretinuti de cei din strainatate. In Romania vor ramane copiii, batranii si handicapatii, care nu pot intra pe piata internationala a muncii. Se va ajunge la o criza extraordinara.
Capital: Daca lucrurile continua in acest “ritm”, in cat timp ne blocam?
Constantin Ciutacu: Cinci – sapte ani. Daca nu ne gandim foarte realist la o perspectiva pana in 2013-2015, nu vom putea supravietui.
EU nu ne primeste la masa tratativelor cu salariile de acum
Tara | Salariu minim brut (euro/luna) | Tara | Salariu minim brut (euro/luna) |
Luxemburg | 1.466 | Republica Ceha | 238 |
Irlanda | 1.326 | Ungaria | 232 |
Marea Britanie | 1.273 | Polonia | 208 |
Olanda | 1.264 | Estonia | 172 |
Belgia | 1.234 | Slovacia | 163 |
Franta | 1.217 | Lituania | 159 |
Cipru | 631 | Letonia | 121 |
Grecia | 559 | Romania | 91 |
Malta | 557 | Bulgaria | 77 |
Slovenia | 514 | Serbia | 73 |
Spania | 513 | Ucraina | 36 |
Portugalia | 374 | Moldova | 26 |
Croatia | 285 | Rusia | 23 |
Turcia | 266 |