”Reducerea emisiilor de carbon ar genera circa 1,5 milioane de noi locuri de muncă până în 2020, în industria specifică energiei regenerabile, dar și în sectorul construcțiilor. De asemenea, măsurile ar aduce economii de 400 miliarde de euro la factura comunitară pentru importul de petrol şi gaz în 2050, echivalent cu 3% din PIB actual al UE”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Peter Wehrheim, din cadrul DG Schimbări Climatice al Comisiei Europene. Conferința a fost susținută la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Bruxelles-ul a adoptat ieri ”Foaia de parcurs pentru transformarea Uniunii Europene într-o economie competitivă şi cu emisii reduse de carbon până în anul 2050”. Documentul descrie calea cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a atinge obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 80-95% faţă de nivelurile de referinţă (1990), până în 2050. Comisia Europeană a adoptat, de asemenea, un plan pentru economii suplimentare de energie prin măsuri concrete. Eficienţa energetică este un instrument esenţial în creşterea competitivităţii Europei, precum şi în reducerea dependenţei ei de sursele de energie, concomitent cu scăderea nivelului emisiilor.
Conform lui Wehrheim, politicile europene pentru reducerea emisiilor de carbon vor necesita, la nivelul UE, investiții suplimentare în valoare de 270 de miliarde de euro anual în perioada 2010-2050, echivalent cu 1.5% din PIB (investiţie totală +19% din PIB în 2009).