Zero COVID va continua până la începutul anului 2023 în China. Avertismentul a fost transmis de ambasadorul SUA la Beijing, Nicholas Burns. Strategia la care a făcut referire oficialul american presupune carantinarea persoanelor testate pozitiv, măsuri de izolare ţintite şi teste PCR obligatorii.
Este de așteptat ca politica „zero COVID” a Beijingului să continue până la începutul lui 2023. Acest semnal a fost tras de ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns. Oficialul american susținut că din acest motiv companiile americane sunt reticente în a investi în această ţară până când măsurile stricte de izolare nu vor fi ridicate.
„Teoria mea este că probabil vom vedea (strategia) zero COVID continuând până la începutul anului 2023. Asta e ceea ce guvernul chinez semnalează”, a afirmat ambasadorul Nicholas Burns.
El a făcut aceste afirmații în cadrul unui eveniment online organizat de think tank-ul Brookings Institution, conform Reuters..
Măsurile de izolare perturbă şi mai mult lanţurile de aprovizionare deja afectate şi determină companiile străine să amâne eventuale noi investiţii.
„Este o piaţă prea mare pentru ca ţările să se retragă, aşa că nu vom vedea multe companii să o părăsească complet”, a afirmat el într-o videoconferinţă de la Beijing.
Ambasadorul SUA în China vorbește de multă ezitare în a efectua noi investiţii
Din discuţiile sale cu oameni de afaceri americani, ambasadorul a dedus că există multă ezitare în a efectua noi investiţii ”înainte ca ei să vadă toată această situaţie încheiată”. Un sfert dintre companiile americane din Shanghai îşi reduc investiţiile în această metropolă considerată capitala economică a Chinei şi aproape toate se aşteaptă la o scădere a veniturilor lor în acest an, potrivit unui studiu publicat miercuri de Camera de Comerţ Americană (AmCham) din metropola chineză.
China este ultima mare economie mondială care a menţinut o strategie „zero COVID”, care se bazează pe carantinarea persoanelor testate pozitiv, măsuri de izolare ţintite şi chiar teste PCR obligatorii.
Trebuie subliniat că politica Zero Covid pusă în aplicare de China în mari metropole ca Shanghai sau capitala Beijing ridică numeroase semne de întrebare. Cetățenii sunt blocați în case într-un lockdown extrem de sever, deși tulpina care circulă acum în țara asiatică este una destul de inofensivă.
OMS spune că politica „Zero COVID-19” nu este sustenabilă
De altfel, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a apreciat recent că strategia strictă a Chinei împotriva COVID-19 nu este una sustenabilă și spune că pe viitor Beijingul ar trebui să o schimbe.
Politica „zero COVID-19” susţinută la cele mai înalte niveluri de oficialii din China pentru a încerca să combată pandemia de coronavirus „nu este sustenabilă”, a declarat, în urmă cu o lună, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. El a spus atunci că a discutat pe această temă cu mai mulţi experţi chinezi.
„Când vorbim despre strategia ‘zero COVID’, nu credem că aceasta este sustenabilă, luând în considerare comportamentul virusului la ora actuală şi cel pe care îl preconizăm în viitor (….), iar trecerea la o strategie diferită este foarte importantă”, a declarat el atunci, într-o conferinţă de presă organizată la sediul general al OMS, aflat la Geneva.