Noii lideri ai Greciei vor să renegocieze condiţiile planului de ajutor în valoare de 130 de miliarde de euro cu Germania şi alţi creditori internaţionali, dar un politician veteran de stânga din Grecia are aşteptări mult mai mari din partea Berlinului.
Manolis Glezos, un politician de stânga în vârstă de 89 de ani cunoscut pentru faptul că s-a urcat pe Acropole în mai 1941 şi a rupt steagul ocupanţilor nazişti, susţine că Germania încă îi mai datorează Greciei reparaţii de război cu o valoare mai mare decât cea a întregului plan de ajutor.
"Nu noi le datorăm bani germanilor, ei ne datorează nouă", a declarat Manolis Glezos pentru agenţia Reuters, într-un interviu la Atena, unde îşi are biroul veteranul politician, membru al blocului radical Syriza, care s-a plasat pe poziţia secundă în urma alegerilor parlamentare desfăşurate duminică în Grecia.
"Ei ne datorează în total 162 de miliarde de euro, fără dobândă. Dacă adăugaţi o dobândă de trei procente, vorbim de peste trei trilioane de euro. Dar putem accepta o reducere a dobânzii", a explicat Glezos, care susţine că Germania nu i-a plătit Atenei compensaţii băneşti pentru ocupaţia nazistă şi jefuirea Greciei continentale în perioada 1941-1944 şi nici nu i-a restituit un împrumut forţat de care a beneficiat cel de-al Treilea Reich.
Pe de altă parte, Germania neagă că ar mai avea încă datorii din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial. Această problemă veche a revenit în actualitate, în contextul în care guvernul elen se luptă ca ţara să evite falimentul, iar Berlinul insistă ca Grecia să impună măsuri drastice pentru a-şi reechilibra bugetul.
Potrivit Reuters, vocea lui Manolis Glezos este una cu autoritate în Grecia datorită actului său de sfidare din timpul războiului, în urma căruia s-a ales cu o condamnare la moarte în absenţă din partea naziştilor. El rămâne un parlamentar influent şi s-a aflat în fruntea listei de candidaţi prezentată de Syriza în alegerile de duminică.
Sursa: Agerpres